České dráhy posílí internet ve vlacích, výměna první generace routerů Wi-Fi sítě už začala

28.02.2024 10:17 | Tisková zpráva

Na lepší činnost palubní Wi-Fi sítě se mohou těšit cestující v dálkové dopravě a ve vybraných spojích Pražské integrované dopravy. České dráhy uzavřely s dceřinou společnosti ČD - Telematika smlouvu na výměnu nejstarších routerů za novou, výkonnější technologii. Ta bude provedena v 146 osobních vozech a ve všech jednotkách railjet.

České dráhy posílí internet ve vlacích, výměna první generace routerů Wi-Fi sítě už začala
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„Kvalitní připojení k internetu je jednou z nejžádanějších služeb ze strany našich zákazníků a objednatelů veřejné dopravy. Vlak je pak možné využít jako pojízdnou kancelář, snadno se dá surfovat po sociálních sítích a vyřizovat maily a další zprávy. Wi-Fi jsme zavedli ve vlacích už před delší dobou, a tak je původní technologie už v mnoha ohledech přežitá. Proto jsme se rozhodli provést výměnu za moderní, výkonná zařízení, která posílí Wi-Fi a připojení k internetu především v dálkových vlacích. Nová technologie bude fungovat i s podporou 5G sítí, což zaručuje skutečně významné zvýšení kvality,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49983 lidí

Nové Wi-Fi routery instalované do vlaků budou využívat všechny veřejné datové frekvence od 700 po 2600 MHz a všechny dostupné sítě, tzv. bonding. To znamená, že palubní Wi-Fi ve vlaku bude komunikovat vždy se základovou stanicí toho operátora, který v místě jízdy nabídne nejkvalitnější mobilní datový signál. Technologie bude schopná využívat i sítě v 5G úrovni. Kromě České republiky bude Wi-Fi připravena pro provoz také v Rakousku, na Slovensku, v Maďarsku a v Německu.

„Vážíme si toho, že se můžeme podílet na vylepšení funkčnosti Wi-Fi sítí ve vlacích Českých drah. Nově instalovaná zařízení podporují sítě nové generace a budou schopna dlouho držet krok s dobou. Například maximální rychlost připojení nových routerů až 5,5 Gbps vysoce přesahuje momentální možnosti pozemní infrastruktury, takže nehrozí, že by routery rychle zastaraly. K cestujícím se bude internet šířit na frekvencích 2,4 i 5 GHz skrze standard Wi-Fi 5 s možností budoucího vylepšení na Wi-Fi 6,“ říká Jan Hobza, předseda představenstva společnosti ČD - Telematika.

Výměna Wi-Fi technologie se uskuteční na celkem 195 vozidlech, z toho se jedná o 131 rychlíkových vozů, 3 řídicí vozy a 12 patrových vozů Pražské integrované dopravy a o 49 vozů v 7 jednotkách railjet. Mezi rychlíkovými vozy se jedná o řady Apee, Bdmpee, Ampz, Bhmpz, Bdmpz a Bmz241 a 245. Jsou to moderní a komfortní vozy pro maximální rychlost 160 nebo 200 km/h, které České dráhy nasazují především na vlaky EuroCity a InterCity Berliner, Metropolitan, Jižní expres, Západní expres, Bavorský expres a dále na rychlíky Berounka nebo Slovácký expres.

Kompletní obnovu technologie Wi-Fi zahrnující demontáž starého zařízení, montáž nového vybavení, zpracování dokumentace obnovy, schválení změn a zaškolení personálu provede dceřiná společnost ČD - Telematika, která pak poskytne po dobu 60 měsíců také kompletní servis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…