Český rozhlas: Jiří Langmajer jako nový Cyrano

23.12.2015 9:50

Český rozhlas Vltava vrací po šedesáti letech na rozhlasové jeviště jednu z nejslavnějších her všech dob Cyrano de Bergerac. Titulní roli hrdého gaskoňského bouřliváka, který svůj širák v souboji odhazuje v dál, ale před ženami se skrývá pod balkónem, převezme po Karlu Högerovi vynikající Jiří Langmajer.

Český rozhlas: Jiří Langmajer jako nový Cyrano
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Stanice Vltava rozhlasovou hru uvede 26. prosince ve 14 hodin a následně na jeden týden umístí k on-line poslechu na vltava.rozhlas.cz. Na webu bude k dispozici také nahrávka z roku 1955 a posluchači tak budou moci porovnat nové nastudování s kultovním podáním Karla Högera.

„Rádio má tu výhodu, a zároveň je v tom ta práce nesmírně těžká a současně krásná, že vše musí vycházet čistě z nitra herce. Nemůže použít nic, co by měl k dispozici na jevišti, tzn. doplnit gestem, muzikou, kordem nebo hodit širák. Tady se to musí všechno z hloubi duše, v tomto případě mé duše a mého srdce, dostat skrz mikrofon k divákům a já jsem pevně přesvědčen, že jsme pro to udělali maximum. Je pro mne ohromné štěstí, že jsem dostal šanci podílet se na této hře. Za to rádiu děkuji a nejvíc děkuji režiséru Tomáši Vondrovicovi, který mi dal tu důvěru a v sezóně, které já říkám padesátá, protože za pár měsíců mi bude padesát, mi dal jeden z nejkrásnějších dárků, které jsem mohl dostat,“ řekl k nastudování hry Jiří Langmajer.

Režisér a autor rozhlasové úpravy slavné divadelní hry francouzského dramatika Edmonda Rostanda Tomáš Vondrovic obsadil do role Cyrana Jiřího Langmajera, postavy Roxany a Kristiána ztvární Kateřina Lojdová a Daniel Bambas. Dále hrají Otakar Brousek ml., Jaromír Meduna, Milan Stehlík, Lucie Juřičková, Dana Syslová, Martin Zahálka a další. Zásadní je pro inscenaci hudba Zdeňka Zdeňka.

„Adaptace sází na kongeniální Vrchlického překlad. Znovu tak bude odhozen širák a s grácií, hlupák na konci poslání bodnut. Budou svedeny bitky i bitvy, hrát se bude o lásku a čest. Uslyšíte zkrátka vše, co patří k příběhu hrdého Gaskoňce, krásné Roxany a mladíčka Kristiána, příběhu s romantickým gestem a nádherným ethosem, který milují generace diváků. Cyrana prostě zná snad každý, byť velmi nedbalý návštěvník divadla,“ říká Martin Velíšek, slovesný dramaturg stanice Vltava.

Cyrano, muž s velkým nosem a ještě větším srdcem, se vůbec poprvé objevil na scéně právě na Štěpána roku 1897 v Paříži. Uvedení této hry v divadle Porte-Saint-Martin tehdy znamenalo jednu z nejslavnějších premiér všech dob. Ovace po premiéře údajně trvaly dvě hodiny. Ministerský předseda, který se na premiéře ocitl náhodou, udělil Rostandovi o přestávce po třetím dějství symbolicky řád Čestné legie. Na jevišti se totiž objevilo to, co každý divák od divadla v skrytu duše čeká – hrdinství, šarm, krása, duchaplnost a láska. A to nabízí i nová inscenace Českého rozhlasu Vltava.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…