Český rozhlas: Příběhy 20. století vyprávíme už deset let

28.04.2016 21:42

Úspěšný a oblíbený pořad Českého rozhlasu Příběhy 20. století oslaví 1. května desetileté výročí na rozhlasových vlnách. Český rozhlas připravil pro své posluchače narozeninová překvapení.

Český rozhlas: Příběhy 20. století vyprávíme už deset let
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Dlouhodobě jeden z nejúspěšnějších dokumentárních cyklů Příběhy 20. století přináší vzpomínky pamětníků a nové pohledy na minulé století. Pořad vychází z internetové sbírky autentických vzpomínek Paměť národa, kterou spolu s Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů buduje a spravuje obecně prospěšná společnost Post Bellum.

Pro posluchače byl spuštěn speciální web, kde mohou prožít deset nejsilnějších příběhů. Jednotlivé příběhy vybrali sami autoři pořadu Mikuláš Kroupa a Adam Drda. Mezi jinými si tak posluchači připomenout osud ženy, která přežila Osvětim a po válce se bála říct, že je Židovka. Výjimečný osud Heleny Maršíkové je jedním z deseti pečlivě vybraných vzpomínek a příběhů.

Jeden z autorů tohoto exklusivního cyklu a ředitel Post Bellum Mikuláš Kroupa dodává: "Příběhy vás nutí jít do hloubky, protože se dozvídáte detaily, o kterých se v učebnicích nepíše. To je jedna věc a týká se řekněme historiků a studentů moderních dějin. Jenomže příběhy jsou strhující i z podstatnějších důvodů – prozrazují vám mnoho o lidské povaze, o tom, jak se statečný člověk nebo zbabělec rozhoduje v krizových chvílích. Poznáváte i sám sebe, protože se přirozeně ptáte, jak byste se zachoval vy v jejich situaci. Ale to není zdaleka všechno. Při poslechu celoživotních vzpomínek si člověk uvědomí, jak dojemné jsou lidské osudy a jaká vzácnost je lidský život. Příběhy jsou inspirací, poučením a varováním pro nás pro všechny. Děkujeme posluchačům za přízeň a děkujeme všem, kteří nás podporují."

Na narozeninovém webu rozhlas.cz/plus/prozijtepribehy mohou fanoušci Příběhů poslat pořadu či autorům svá přání, současně sdělit své postřehy nebo vlastní příběhy. Spojit se s námi mohou prostřednictvím webu, svých telefonů, sociálních sítí Facebook či Twitter.

Na kanálu Youtube je možno zhlédnout výroční video pořadu.

V rámci oslav připravuje Post Bellum Běh pro Paměť národa. Běh symbolizuje překonávání sebe sama a vytrvalost, které pamětníci zlomových okamžiků 20. století museli často prokázat. Koná se druhý červnový víkend v oboře Hvězda v Praze pro jednotlivce, týmy i rodiny s dětmi. Výtěžek ze startovného umožní natočení dalších stovek příběhů pamětníků totalit minulého století. Více informací o běhu najdou zájemci na www.behpropametnaroda.cz.

Veškeré informace o stanici a jejím programu naleznete na plus.rozhlas.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…