Český rozhlas pořádá 39. ročník festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio

09.10.2023 7:23 | Tisková zpráva

Český rozhlas organizuje od 16. do 19. října 2023 tradiční soutěžní rozhlasovou přehlídku Prix Bohemia Radio. Již 39. ročník mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby se uskuteční po sedmé v Olomouci.

Český rozhlas pořádá 39. ročník festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Na festivalu bude kromě vyhlášení vítězných děl udělena prestižní Cena Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře, uvedena rozhlasová osobnost do Síně slávy a studentská porota rozhodne o Cenách studentů. Role čestného prezidenta se opět ujme herec Igor Bareš.

„I letos čekají na návštěvníky festivalu Prix Bohemia Radio, který si za dobu svojí existence vydobyl mezi příznivci rozhlasových děl prestiž, čtyři dny nabité poslechem toho nejlepšího z české i zahraniční rozhlasové tvorby. Věřím, že na letošním ročníku festivalu posluchači i tvůrci opět načerpají inspiraci a informace o aktuálních trendech v rozhlasové tvorbě. Poslechové dny doplní řada akcí v podobě koncertů, debat či živých vysílání našich pořadů přímo z místa dění. Osobně bych doporučil navštívit představení Konec rudého člověka podle adaptace knihy laureátky Nobelovy ceny Světlany Alexijevičové nebo speciální program stanice ČRo Radiožurnál Sport, který vás zasvětí do tajů práce sportovních komentátorů,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Čtyřdenní soutěžní festival Prix Bohemia Radio představí v pondělí finálové příspěvky v kategorii Dokument, v úterý v sekci Reportáž, ve středu rozhlasová díla v kategorii Drama a ve čtvrtek soutěžní tvorbu sekce Podcast. Díla, která postoupila do hlavní soutěže, vybíraly ve všech kategoriích odborné poroty. Ty budou letos znovu rozšířeny o nezávislou studentskou porotu, která rozhodne ve všech kategoriích o držitelích Cen studentů.

Veřejné poslechy soutěžních děl doplní bohatý doprovodný program. V pondělí reportéři stanice ČRo Radiožurnál Sport Petr Kadeřábek, František Kuna a Tomáš Minarčík návštěvníkům festivalu přiblíží, co obnáší práce sportovního rozhlasového reportéra nebo nastíní zásadní rozdíly rozhlasového a televizního komentování. Návštěvníci si budou moci jejich zajímavou práci i vyzkoušet.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36090 lidí

V úterý představí zpravodajský server Českého rozhlasu iROZHLAS svůj osvětový projekt Ověřovna!, který vysvětluje a ověřuje nepravdivé informace, polopravdy nebo překroucená fakta.
Závěr druhého festivalového dne zpestří pražské Divadlo v Dlouhé představením Konec rudého člověka. Tragikomickou sondu do duše ruského člověka na motivy knihy Doba z druhé ruky nositelky Nobelovy ceny Světlany Alexijevičové odehraje v Moravském divadle Olomouc. Milovníci hudby se zase mohou zúčastnit koncertu Českého rozhlasu Jazz – 100 let jazzu, kde vystoupí Aid Kid & The Augmented Jazz Ensemble s elektronickým remixem nahrávek rozhlasového bigbandu propojeným s šesti špičkovými hráči jazzu.

Třetí festivalový den proběhne debata s odborníky o dokumentu v podcastové tvorbě. Účastníci se dozví, jaká témata hýbou společností, jak cílit na posluchače či jak propagovat a distribuovat obsah. Ve středu nebude chybět ani populární Podcast Session a Radio Wave Live Session, kde se představí nový podcast s názvem VHSky: Těžko je smazat nebo pořad Kompot. Součástí populární akce v Jazz Tibet Clubu bude i speciální hudební vystoupení Viah a TMA.
Poslední festivalový den si pro nejmenší návštěvníky připravila stanice ČRo Rádio Junior divadelní představení Jak se (ne)dělá rádio. Těšit se mohou na rozhlasové hrátky na plné obrátky v režii moderátorů Ranního ReStartu Jirky Kohouta a Petra Ševčíka, kteří si pro děti připraví soutěže, hudební kvízy, písničky, zvuková kouzla nebo pohádková překvapení.
Čtvrteční program nabídne i prezentaci knihy Rozhlasto vydané u příležitosti 100. výročí zahájení pravidelného rozhlasového vysílání, která představuje 100 rozhlasových let v unikátních fotografiích, plakátech a dokumentech z Archivu ČRo.

Do letošního doprovodného programu festivalu Prix Bohemia Radio se také zapojí od pondělí 16. října do neděle 22. října Nadační fond Českého rozhlasu. Na Horní náměstí v Olomouci dorazí s oblíbenou Kavárnou POTMĚ, kde si návštěvníci budou moci vychutnat kávu či další oblíbené nápoje připravené zrakově postiženým personálem. Pobyt v kavárně jim zpříjemní mimo jiné projekt Digitální spisovatel: Al a literární díla.

Během slavnostního zahájení festivalu uvede v pondělí 16. října generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral do Síně slávy další významnou rozhlasovou osobnost a prezident Herecké asociace Ondřej Kepka předá prestižní Cenu Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře.

Podrobný program letošního ročníku Prix Bohemia Radio a další informace k festivalu jsou k dispozici na webu Prix Bohemia Radio ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…