Český rozhlas posiluje svůj zpravodajský web. Jeho tým doplňují zkušení novináři

04.10.2016 15:30

Redakce Zpravodajského webu Českého rozhlasu prochází zásadní personální obměnou. Do týmu, který má pozvednout web zpravy.rozhlas.cz, nastupují noví editoři i redaktoři. Stránky současně prošly faceliftem a redakce připravila unikátní sčítací aplikaci pro krajské a senátní volby.

Český rozhlas posiluje svůj zpravodajský web. Jeho tým doplňují zkušení novináři
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Zpravodajský web Českého rozhlasu se začíná měnit pod vedením šéfredaktora Radka Kedroně, jenž přišel v červnu. První editorskou posilou se stal Martin Samek, jenž s Kedroněm spolupracoval už v jeho předchozím působišti – na serveru Lidovky.cz. Další editorské posty obsadí Pavel Němec a Michal Žák. Prvně jmenovaný je dlouholetým editorem serveru Týden.cz, dříve působil jako regionální šéfredaktor jednoho z deníků někdejších Vltava-Labe-Press. Michal Žák zase poslední léta strávil v redakci Aktuálně.cz, kde s týmem zahraničních zpravodajů získal prestižní Novinářskou cenu.

„Naše mise je jednoduchá: chceme v internetovém prostředí lépe prezentovat unikátní obsah, který v Českém rozhlase vzniká. A samozřejmě hodláme nabízet i vlastní agendu, vlastní kauzy,“ říká Radek Kedroň, nový šéf zpravodajského serveru.

Na webu se přitom již začaly objevovat texty reportéra Ondřeje Golise, který se specializuje na velké kriminální kauzy. Dříve působil v Lidovkách. Stejně jako zahraniční redaktorka Magdalena Slezáková a reportérka Hana Mazancová, které do Českého rozhlasu nastoupily v minulých dnech. Z týdeníku Marketing & Media přichází Eva Mošpanová a z časopisu Respekt Michal Zlatkovský.

Dokumenty, datařina a volební aplikace

Kedroň a jeho tým plánují ve velkém zveřejňovat kompletní rozsudky sledovaných kauz i autentické dokumenty, které ukazují, jak pracuje státní správa. Akcentovat budou i dále projekty týmu datových novinářů Českého rozhlasu, který v minulosti za svou práci posbíral řadu žurnalistických ocenění. Dataři připravili pro nadcházející volby sérii analýz, v nichž zkoumali krajská specifika.

Pro volební víkendové zpravodajství nachystali sčítací aplikaci, která je přímo napojena na Český statistický nepřetržitě bude aktualizovat data. Čtenáři tak na jednom místě a v reálném čase najdou průběžné a po sečtení všech hlasů i konečné výsledky voleb. Ale nejen to. Bez hledání a hned mohou získat i výsledky ze svého nejbližšího okolí. Stačí si na hlavní stránce zpravy.rozhlas.cz před volbami vybrat obec, jejíž výsledy chtějí sledovat, a zbytek už zařídí technika.

„Výhodou nastavení před volbami je, že při prvních datech ze sčítání se výsledky automaticky načtou na hlavní stránku,“ vysvětluj šéf webu Kedroň.

V sobotu od 14 hodin se tak pod hlavičkou zpravy.rozhlas.cz budou načítat výsledky pro kraj a senátní obvod, do kterého patří obec, kterou si čtenář vybral. Po rozkliknutí mapy kraje či senátního obvodu bude možné prohlížet i výsledky v jednotlivých obcích.

Facelift před redesignem

Vedle obsahových změn čeká Zpravodajský web Českého rozhlasu i zásadní redesign. Postarat se o něj má projektový manažer Jiří Špaček, který do Českého rozhlasu přišel z vydavatelského domu Mafra, kde budoval několik serverů, vedle Lidovek například i Playtvak.cz.

Zpravodajský web Českého rozhlasu nicméně už nyní prošel dílčí grafickou úpravou, která stránky odlehčila a zpřehlednila. „Uživatel se bude na webu snáze orientovat a bude se mu i lépe číst,“ říká Jiří Špaček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…