Český rozhlas připomene válečné hrdiny benefičním koncertem na Pražském hradě

11.11.2023 7:14 | Tisková zpráva

Český rozhlas ve spolupráci s neziskovou organizací Post Bellum pořádá u příležitosti Dne válečných veteránů benefiční Koncert pro hrdiny. V katedrále sv. Víta na Pražském hradě představí 11. listopadu Symfonický orchestr Českého rozhlasu působivé skladby Bedřicha Smetany a Leoše Janáčka, které odkazují na českou minulost.

Český rozhlas připomene válečné hrdiny benefičním koncertem na Pražském hradě
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Veškerý výtěžek z koncertu bude věnován charitativní sbírce projektu Paměť národa na podporu válečných veteránů.

„Český rozhlas dlouhodobě spolupracuje s organizací Post Bellum. Koncert pro hrdiny je dalším z našich společných projektů. V Den válečných veteránů chceme touto výjimečnou kulturní událostí připomenout hrdinství a odvahu těch, kteří v minulosti bojovali za naši svobodu a demokracii. Benefiční koncert bude možné poslouchat v přímém přenosu na stanici Český rozhlas Vltava,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí

Benefiční Koncert pro hrdiny zahájí slavnostní nástup Hudby Hradní stráže. Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahraje symfonické básně z cyklu Má vlast Bedřicha Smetany: Vyšehrad, Tábor a Blaník. Druhá část programu bude věnována Sinfoniettě Leoše Janáčka, kterou skladatel zamýšlel jako poděkování za první roky života v samostatném demokratickém Československu a skladbu věnoval všem vojákům.

V podvečer 11. listopadu na Den válečných veteránů se Koncertu pro hrdiny zúčastní známé osobnosti z politického a kulturního světa či samotní váleční veteráni, účastníci třetího odboje a další hrdinové, kterým je koncert věnován. Účast přislíbil například válečný veterán Miloslav Masopust, který v řadách československé armády bojoval roku 1944 u Krosna, nebo novodobý veterán Bohuslav Dvořák, který byl v 90. letech nasazen na misích v Bosně a Hercegovině nebo Albánii, a také protikomunističtí odbojáři a bývalí političtí vězni Ivo Klempíř a Jiří Lukšíček.

Koncert bude v přímém přenosu vysílat Český rozhlas Vltava a videopřenos lze sledovat prostřednictvím YouTube kanálu Českého rozhlasu ZDE.

Podpořit sbírku je možné také během koncertu nebo průběžně zasláním libovolného příspěvku na sbírkový účet: 6700227/0100. Veřejná sbírka ke Dni válečných veteránů pomáhá bojovníkům za svobodu a demokracii a dalším pamětníkům, kteří vyprávěli své celoživotní vzpomínky pro archiv Paměť národa, v jejich každodenních potřebách či v problémových situacích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…