Český rozhlas připravil dokumentární sérii o ženách, které hledají cestu z nezaměstnanosti

25.01.2016 15:44

Český rozhlas v únoru odvysílá čtyřdílný dokumentární cyklus o nezaměstnaných ženách, kterým se nakonec podařilo jejich nelehkou životní situaci překonat. Rozhlasová dokumentární série „Dobrá vůle - Cesta ze dna“ vznikla ve spolupráci s Tvůrčí skupinou dokumentů a nových formátů České televize. Jde o první počin zamýšlené rozsáhlejší spolupráce rozhlasových a televizních dokumentaristů.

Český rozhlas připravil dokumentární sérii o ženách, které hledají cestu z nezaměstnanosti
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Dokumenty podtrhují nejen existenční, ale i vztahové, existenciální a duchovní uzdravení životů sledovaných žen. Mnohdy se totiž nejedná pouze o nalezení práce, ale v souvislosti s tím také o znovuobjevení vlastní hodnoty a uchopení smyslu života,“ uvedla Lenka Svobodová, dramaturgyně a režisérka tohoto rozhlasového cyklu. Zvukového zpracování dokumentární série se ujal Roman Špála.

Pro čtyři rozhlasové dokumenty, kterým podtitul dala jména jejich hlavních protagonistek Martina, Katka, Bára a Šárka, mohl Český rozhlas díky spolupráci s kreativní producentkou Tvůrčí skupiny dokumentů a nových formátů ČT Alenou Müllerovou využít více než sto čtyřicet hodin časosběrného materiálu, pořízeného Českou televizí v letech 2013 a 2014.  

Autorka Veronika Korčáková hledala tyto ženy v různých lokalitách, zvláště v těch s největší nezaměstnaností – v Mostě, Litvínově, Ostravě, okolí Mělníka, Brně a Olomouci. Z více než sta vytipovaných příběhů pro ČT vybrala šest žen. Pro Český rozhlas a cyklus Dobrá vůle v průběhu roku 2015 dále sledovala čtyři z nich. Televizní seriál byl dějově ukončen v době, kdy všechny ženy byly teprve na konci svých těžkých období. Rozhlasové pokračování uměleckou dokumentární rozhlasovou formou vyjadřuje, jak a proč se jim jejich „cesta ze dna“ trvale vydařila.

Dříve nezaměstnaná matka čtyř dětí Bára, má dnes smlouvu s nakladatelstvím na svůj druhý román a zároveň pracuje jako novinářka. Rozvedená Martina z Mostu, kvůli dětem a věku dlouhodobě vyřazená z pracovního trhu, pracuje jako servírka v Německu. Dvaadvacetiletá Katka z romského ghetta, která dříve většinu dní trávila doma na neschopence, pracuje v neziskové organizaci IQ Roma servis. Dlouhodobě nezaměstnaná Šárka z Litvínova, která po překročení věkové hranice 45 let už neměla v místě svého bydliště šanci na pracovní uplatnění, úspěšně provozuje neziskovou organizaci, zaměřenou na volnočasové aktivity dětí.

Pořady budou odvysílány na Dvojce Českého rozhlasu v rámci pravidelného cyklu Dobrá vůle a také na stanici Plus vždy s připojenou odbornou analytickou diskuzí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …