Český rozhlas rozšířil svou digitální síť. DAB+ je nyní dostupný pro 80 % populace České republiky

01.11.2019 16:14 | Zprávy

Český rozhlas společně s Českými Radiokomunikacemi spouští v pátek 1. listopadu 2019 digitální vysílání z devíti nových DAB+ vysílačů v Čechách i na Moravě. Digitální vysílání DAB+ je nyní dostupné pro 80 % populace České republiky.

Český rozhlas rozšířil svou digitální síť. DAB+ je nyní dostupný pro 80 % populace České republiky
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Český rozhlas je přirozeným lídrem digitalizace v České republice a představuje pro nás jednu z klíčových a strategických vysílacích platforem. Spuštění devíti nových vysílačů nyní zvyšuje pokrytí na 80 % populace České republiky, a dostupnost příjmu DAB+ se tak vyrovnává dostupnosti analogového vysílání FM,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. 

Jde o vysílače velkého výkonu: České Budějovice-Kleť, Jáchymov-Klínovec, Brno-Kojál a Zlín-Tlustá hora. Dále o vysílače: Klatovy-Doubrava, Olomouc-Radíkov a Nový Jičín-Veselský kopec. Pokrytí přímo v Plzni posílí městský vysílač Plzeň-Sylván a stuhové pokrytí dálnice D1 doplní vysílač Tasov- Tasov.

„Dokončení další etapy výstavby sítě DAB+ představuje významný milník. Stanoviště vysílačů byla zvolena zejména s ohledem na maximální efektivitu provozu a na zajištění kvalitního příjmu zejména na dálnicích a v městských aglomeracích,“ řekl ředitel Techniky a správy Českého rozhlasu Karel Zýka.

V multiplexu bude stejně jako doposud šířeno celkem patnáct rozhlasových stanic Českého rozhlasu ve standardu DAB+ s nejmodernějším kódováním HE-AAC. Na základě individuálního oprávnění vydaného Českým telekomunikačním úřadem budou nové vysílače spuštěny dne 1. 11. 2019 v 11:11 hodin.

Téma digitálního vysílání reflektuje také automobilový průmysl. Evropský kodex elektronických komunikací, který vešel v platnost v prosinci loňského roku, nařídil do dvou let všem automobilkám instalovat do automobilů digitální tunery. „V Evropě se DAB+ rozvíjí velmi rychle a od příštího roku bude pro nové generace vozů podmínkou pro udělení homologace. Český rozhlas, který dlouhodobě dodává vynikající obsah, teď také zásadním způsobem rozšiřuje pokrytí digitálním signálem DAB+ v České republice. Proto jsme se rozhodli, že náš úplně první vůz, který bude již v základní výbavě všech verzí obsahovat digitální příjem DAB+, bude srdce naší značky, nová Škoda Octavia. Ta bude nabitá množstvím dalších technologií a bude poprvé představena v Praze 11. 11. 2019,“ uvedl Petr Janeba, vedoucí marketingu Škoda auto ČR.

Informace o digitalizaci rozhlasového vysílání a technologii DAB+ jsou k dispozici na webových stránkách Doba DABová a Digitální rádio.

Parametry nově zprovozněných vysílačů:

České Budějovice –  Kleť - kanál 12C/20 kW/vertikální polarizace 

Jáchymov – Klínovec - kanál 12C/10kW/vertikální polarizace

Brno – Kojál - kanál 12D/10kW/vertikální polarizace

Zlín – Tlustá hora - kanál 12D/10kW/vertikální polarizace

Klatovy – Doubrava - kanál 12C/5kW/vertikální polarizace 

Olomouc – Radíkov - kanál 12D/2kW/vertikální polarizace

Nový Jičín – Veselský kopec - kanál 12D/1kW/vertikální polarizace

Plzeň – Sylván - kanál 12C/1kW/vertikální polarizace

Tasov – Tasov - kanál 12D/300W/vertikální polarizace

Šířené stanice:

Celoplošné
ČRo Radiožurnál, ČRo Dvojka, ČRo Vltava, ČRo Plus

Regionální
ČRo Region, ČRo Brno, ČRo Ostrava, ČRo Plzeň a ČRo Vysočina, Rádio DAB Praha

Digitální
Radio Wave, Rádio Junior, ČRo D-dur, ČRo Jazz, Rádio Retro

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…