Český statistický úřad: Česká ekonomika vzrostla mezičtvrtletně o 0,5 procenta

30.08.2022 10:23 | Tisková zpráva

Podle zpřesněného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,5 % a meziročně o 3,7 %. Meziroční růst HDP byl podpořen zejména výdaji na tvorbu hrubého kapitálu. Pozitivně přispěly také výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí.

Český statistický úřad: Česká ekonomika vzrostla mezičtvrtletně o 0,5 procenta
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Zpřesněný odhad potvrdil růst české ekonomiky ve 2. čtvrtletí. Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost1 vzrostl ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,5 % a meziročně o 3,7 %.

tabulka

Hrubá přidaná hodnota (HPH) vzrostla ve 2. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,5 % a meziročně o 3,4 %. V mezičtvrtletním srovnání nejvíce přispělo k růstu HPH odvětví informačních a komunikačních činností (růst 2,4 %) a odvětví profesních, vědeckých, technických a administrativních činností (+3,5 %). Dařilo se také průmyslu (+0,3 %) a skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství (+0,4 %). Pokles zaznamenalo stavebnictví (-1,1 %).

graf

Na meziročním růstu HPH (+3,4 %) se nejvíce podílela skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství +1,4 p. b. (růst o 7,7 %). Zpracovatelský průmysl přispěl +0,2 p. b. (+0,8 %), stavebnictví +0,3 p. b. (+5,1 %), informační a komunikační činnosti +0,5 p. b. (+6,6 %) a profesní, vědecké, technické a administrativní činnosti +0,4 p. b. (+5,7 %).

Na straně poptávky byla ve 2. čtvrtletí hlavním faktorem mezičtvrtletního růstu HDP změna stavu zásob. Pozitivně přispěla i tvorba hrubého fixního kapitálu. Meziroční růst HDP (+3,7 %) ovlivnily výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí +0,4 p. b.2 tvorba hrubého fixního kapitálu +1,6 p. b. a změna stavu zásob +2,2 p. b. Zahraniční poptávka měla negativní vliv - 0,6 p. b.

graf

„Celkové výdaje na konečnou spotřebu klesly mezičtvrtletně o 0,2 %. Výdaje domácností se mezičtvrtletně snížily o 0,1 %. Pokles nastal především u výdajů za nákup předmětů dlouhodobé spotřeby. K poklesu došlo i u výdajů na konečnou spotřebu vládních institucí, které mezičtvrtletně klesly o 0,4 %,“ komentuje údaje Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

V meziročním srovnání byl zaznamenán celkový růst výdajů na konečnou spotřebu o 0,7 %. Rostly jak výdaje domácností o 0,2 %, tak i výdaje vládních institucí o 1,8 %.

graf

Tvorba hrubého fixního kapitálu mezičtvrtletně vzrostla o 0,7 %, meziročně o 6,2 %. Rostly zejména investice do ostatních budov a staveb, dopravních prostředků a strojů a zařízení. Změna stavu zásob3 činila +110,6 mld. Kč. Rostly především zásoby hotových výrobků a materiálu průmyslových podniků, čímž významně přispěly k růstu celkové tvorby hrubého kapitálu.

Saldo zahraničního obchodu se zbožím a službami dosáhlo v běžných cenách hodnoty -25,8 mld. Kč, bylo tak o 77,3 mld. nižší než ve stejném období předchozího roku. Vývoz rostl mezičtvrtletně reálně o 1,2 % a meziročně o 1,8 %, kde vývoj ovlivnil růst vývozu služeb. Naopak k poklesu došlo u vývozu chemických látek, základních kovů a kovodělných výrobků. Dovoz rostl mezičtvrtletně o 1,8 % a meziročně o 2,7 % především zásluhou růstu dovozu ropy a zemního plynu.

graf

Z hlediska cenového vývoje ve 2. čtvrtletí celkový deflátor HDP vzrostl meziročně o 6,6 %, nejvíce od konce roku 1998.

Objem mzdových nákladů3 ve 2. čtvrtletí vzrostl meziročně o 6,7 %.

Celková zaměstnanost4 vzrostla v porovnání s předchozím čtvrtletím o 1,6 % a meziročně vzrostla o 2,5 %. Celkem bylo odpracováno o 0,1 % hodin více než v předchozím čtvrtletí a meziročně více o 4,8 %.

 

Poznámky:
1) Pokud není uvedeno jinak, jsou všechny uváděné údaje očištěny o změny cen, sezónní vlivy a nestejný počet pracovních dnů.
2) Příspěvky k růstu HDP po vyloučení dovozu pro konečné užití, pokud není uvedeno jinak.
3) V běžných cenách, neočištěno o sezónní vlivy.
4) V pojetí národních účtů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…