Český statistický úřad: Českému stavebnictví se loni dařilo

11.06.2023 22:08 | Tisková zpráva

Stavební společnosti provedly v roce 2022 stavební práce v hodnotě přes 680 miliard korun, což bylo meziročně o téměř 18 procent více. Nejaktivnější byli stavaři na území hlavního města Prahy, s větším odstupem následoval kraj Jihomoravský a také Středočeský. Více než tři čtvrtiny z celkového objemu stavebních prací připadaly na novou výstavbu, rekonstrukci a modernizaci.

Český statistický úřad: Českému stavebnictví se loni dařilo
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Stavební společnosti provedly v roce 2022 stavební práce v hodnotě 682 miliard korun, což v meziročním porovnání představovalo nárůst o 17,5 %. Tento růst byl rychlejší než v případě indexu stavební produkce zejména z důvodu jiné cenové hladiny,“ říká Petra Kačírková z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Více než tři čtvrtiny z celkového objemu připadaly na novou výstavbu, rekonstrukci a modernizaci a tento podíl dále meziročně rostl. Podíl prací provedených v zahraničí byl zanedbatelný, přesto existují společnosti, v nichž práce v zahraničí tvoří významnou součást jejich celkového obratu.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29714 lidí

Firmy opět stavěly nejen v kraji svého sídla, ale také v dalších regionech. Nejvíce stavebních příležitostí bylo v Praze, kde se provedlo 19 % všech stavebních prací. Jednalo se především o výstavbu bytových budov a inženýrské stavby. Podniky se sídlem v Praze zde také nejvíce stavěly, jejich činnost ale přesahovala i na území dalších krajů, především Středočeského.

Některé podniky sídlící mimo hlavní město v Praze odpracují značnou část svých zakázek. V loňském roce se jednalo například o stavaře z Libereckého, ale také z Olomouckého kraje. Oproti tomu společnosti z Královéhradeckého kraje patřily loni mezi největší stavební „patrioty“, protože na území vlastního kraje provedly až 68 % zakázek.

„V roce 2022 realizovaly větší firmy s dvaceti a více zaměstnanci stavební práce v hodnotě 198 miliard korun pro veřejné zadavatele, což tvořilo 46,3 % z jejich celkového objemu. Veřejné prostředky v převážné většině směřovaly do výstavby inženýrských staveb, naopak nejméně do výstavby bytových budov,“ dodává Kačírková.

Nejvíce bylo z veřejných zdrojů prostavěno v Praze, dále pak následoval kraj Jihomoravský a Středočeský. Podíl prací pro veřejné zadavatele se v jednotlivých regionech pohyboval od 30 % v Karlovarském kraji po 61 % v kraji Pardubickém.

Podrobná data o domácím stavebnictví naleznete v aktualizovaných časových řadách na webu Českého statistického úřadu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…