Český statistický úřad: Další ročník šetření Životní podmínky startuje

31.01.2024 16:08 | Tisková zpráva

Na začátku února začne každoroční zjišťování Českého statistického úřadu o příjmech a životních podmínkách českých domácností. Odborně proškolení tazatelé osobně navštíví v období od 3. února do 23. června 2024 více než 11,5 tisíce domácností po celé naší republice. Cílem je zjistit aktuální údaje o jejich sociální a ekonomické situaci, a získat tak mimo jiné data pro výpočet ukazatelů peněžní a materiální chudoby.

Český statistický úřad: Další ročník šetření Životní podmínky startuje
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Šetření nazvané Životní podmínky organizuje ČSÚ každoročně od roku 2005, letos tedy již po devatenácté. „Český statistický úřad zjišťuje údaje o finanční situaci různých typů domácností, nákladech na bydlení a jeho kvalitě, vybavenosti bytů, ale také o zdravotních, pracovních a materiálních podmínkách domácností a jejich jednotlivých členů,“ uvádí Táňa Dvornáková, vedoucí oddělení sociálních šetření ČSÚ.

Tři čtvrtiny respondentů, kteří se do šetření zapojí, již s ČSÚ spolupracují dlouhodobě. Nově bude osloveno 4750 domácností, náhodně vybraných s pomocí Registru sčítacích obvodů a budov ČR. „S otázkami se na domácnosti obrátí terénní pracovníci, vybavení průkazem tazatele statistického zjišťování, který je ve spojení s průkazem zaměstnance ČSÚ, nebo s průkazem totožnosti opravňuje k provedení šetření,“ doplňuje Simona Měřinská z oddělení sociálních šetření ČSÚ.

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 26279 lidí

Totožnost tazatele si mohou respondenti ověřit přímo na webu ČSÚ ZDE. Ve všech fázích zpracování je zaručena anonymita zjištěných údajů a tato data jsou ze zákona důsledně chráněna. Všichni pracovníci zapojení do zjišťování a procesu zpracování dat jsou rovněž vázáni slibem mlčenlivosti.

šetření za rok 2023 představí odborníci z ČSÚ na tiskové konferenci 29. února 2024. Mimo jiné se z nich dozvíme, jaká je výše příjmů českých domácností, jaké jsou jejich výdaje nebo jaká je v Česku míra ohrožení příjmovou chudobou a výše materiální a sociální deprivace.

Výsledky za rok 2022 jsou zveřejněny na webu ČSÚ ZDE a k dispozici je rovněž prezentace z loňské tiskové konference (ZDE). Šetření Životní podmínky ČSÚ vychází z celoevropského šetření EU-SILC (European Union – Statistics on Income and Living Conditions), které probíhá v celkem 34 evropských zemích, a umožňuje tak mezinárodní srovnatelnost zjištěných údajů.

Více o výběrových šetřeních u domácností

Jedním z mnoha zdrojů dat ČSÚ jsou i pravidelná výběrová šetření u domácností. V průběhu celého roku navštěvují tazatelé ČSÚ tisíce náhodně vybraných domácností po celé zemi, mluví s jejich členy, vyplňují s nimi dotazníky a získávají od nich důležité informace. Získáváme díky tomu souhrnná statistická data o životní situaci našich občanů v takovém rozsahu, kterého nelze dosáhnout jinak. Osobní účast respondentů ze všech skupin obyvatel je proto zcela nenahraditelná.

Nasbírané údaje pomáhají například měřit zaměstnanost a nezaměstnanost, poskytují odhad o pracovní síle, využívání digitálních technologií, zdraví našich spoluobčanů, životním stylu a účasti dospělých na vzdělávání. Více informací naleznete na webu ČSÚ ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…