Český statistický úřad: Internet se přesouvá na mobilní sítě a zrychluje

27.09.2023 19:15 | Tisková zpráva

Mobilní datové služby byly na konci roku 2022 využívány poprvé na více než 11 milionech SIM kartách. Roste především obliba tarifního internetu na chytrých telefonech, za tři roky se počet karet s aktivovanou tarifní datovou službou zvýšil o 18 % na 8,8 milionu. Počet superrychlých fixních internetových přípojek (100 Mbit /s a více) vzrostl meziročně o pětinu.

Český statistický úřad: Internet se přesouvá na mobilní sítě a zrychluje
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Na konci roku 2022 bylo v rámci hlasové služby v mobilní síti evidováno 11,4 milionu aktivních tarifních SIM karet, o milion více než v roce 2019. Předplacených SIM karet byly na konci minulého roku čtyři miliony. V roce 2022 bylo z mobilní sítě provoláno 27,6 miliardy minut, z pevné jedna miliarda.

Pevnou linku, používanou pro telefonování, mělo v Česku na konci roku 2022 pouze 356 tisíc domácností a 885 tisíc firem. Klesá především počet klasických bytových telefonních linek, které byly nejrozšířenější na přelomu tisíciletí. Od roku 2000 se jejich počet snížil o 2,5 milionu. Počet aktivních pevných telefonních linek, používaných pro volání, v přepočtu na 100 obyvatel je u nás jeden z nejnižších v rámci EU.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí

Na konci roku 2022 byly mobilní datové služby aktivovány celkem na 11 milionech datových SIM kartách v porovnání s 9,9 milionu v roce 2019. Většina (97 %) je využívána v mobilních telefonech a jen 300 tisíc jich bylo loni používáno pro přenosná zařízení typu tablet a notebook.

Především díky rozšíření chytrých telefonů se internet přesouvá na mobilní sítě. Chytrý telefon vloni používalo v Česku 80 % obyvatel starších 16 let, v roce 2019 to bylo 70 %. „Na konci roku 2022 byl internet v mobilu s měsíčním, často neomezeným datovým tarifem, používán na 8,8 milionu SIM kartách, což je o 1,4 milionu více než před třemi lety. Počet zákazníků využívajících pro internet v mobilu dočasný přístup bez měsíčního paušálu dosáhl v minulém roce téměř dva miliony,“ říká Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

I díky své rychlosti a ceně využívají domácnosti a firmy nadále i tzv. fixní internet. V roce 2022 meziročně vzrostl počet fixních přípojek s inzerovanou rychlostí umožňující přenos 100 Mbit a více dat za sekundu o 20 % na 1,5 milionu. Na konci roku 2022 byly v Česku celkem čtyři miliony aktivních přístupů k internetu z pevného místa, z nichž však téměř 30 % (1,1 mil.) bylo realizováno pomocí bezdrátových sítí označovaných jako fixní wifi. Tento podíl je zdaleka nejvyšší ze všech zemí EU. Dalších 450 tisíc subjektů využívalo pro přístup z pevného místa smlouvu na tzv. fixní LTE/5G.

Pokud jde o přístup k internetu přes pevné sítě, domácnosti a firmy nejčastěji používají připojení pomocí technologií xDSL. Na konci minulého roku byl těchto aktivních přípojek poprvé jeden milion. „Největší rozmach v posledních třech letech nastal v případě připojení prostřednictvím optické sítě, jejichž počet meziročně vzrostl o 22 % na 810 tisíc. Devět z deseti těchto přípojek bylo využíváno v domácnostech,“ doplňuje Martin Pokorný z oddělení statistik výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ. V přepočtu na 100 obyvatel však Česko jak v případě superrychlých přípojek, tak optického připojení zaostává za průměrem zemí EU. Detailní informace k tématu jsou dostupné v aktualizovaných časových řadách na webu ČSÚ ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …