Český statistický úřad: K senátním volbám přišlo 33,5 procenta voličů

08.10.2016 21:59

V čase 20:39 byly zpracovány konečné výsledky prvního kola senátních voleb. Lidé volili v 27 obvodech. Vybírali z 233 kandidátů. Žádný z nich nezískal nadpoloviční většinu hlasů potřebnou ke zvolení. Výsledky jsou dostupné na serveru volby.cz.

Český statistický úřad: K senátním volbám přišlo 33,5 procenta voličů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Českého statistického úřadu

K volbám přišlo 33,5 % voličů, nejvíce v Brně-město, nejméně v Mostě. První výsledky byly sečteny v čase 14:21 v Praze-Benicích. „Jak jsme předpokládali, první výsledky přišly ze samostatně probíhajících senátních voleb v Praze. Do krajského zastupitelstva se v hlavním městě nevolilo, takže tam okrskové volební komise měly snazší práci,“ uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Posledním sečteným okrskem byl Ohrobec v okrese Praha-západ.

Nejvyšší podíl hlasů blížící se 50% hranici získali Jiří Cieńciała ve volebním obvodu Frýdek-Místek, Michael Canov v Liberci a Jiří Růžička v Praze 6. Nejtěsnější rozdíl mezi druhým postupujícím a třetím nepostupujícím kandidátem byl v Jičíně a ve Frýdku-Místku.

Ve všech volebních obvodech se bude konat druhé kolo voleb, do něhož postupují dva kandidáti, kteří se v prvním kole umístili na prvních dvou místech. Jejich jména jsou k dispozici na serveru volby.cz. Celkem postupuje 54 kandidátů, 11 z nich jsou ženy.

Druhé kolo proběhne v pátek 14. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 15. října od 8 hodin do 14 hodin. Voliči obdrží hlasovací lístky přímo ve volební místnosti ve dnech voleb. Lístky a úřední obálka budou mít šedou barvu.

Český statistický úřad v pondělí 10. října předloží výsledky voleb spolu se závěrečnou zprávou ke schválení Státní volební komisi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…