Český statistický úřad: Počet přistěhovalých ze zahraničí zůstává vysoký

13.06.2023 22:02 | Tisková zpráva

Počet obyvatel České republiky se v průběhu prvního čtvrtletí roku zvýšil o 23,1 tisíce na 10,85 milionu. Přírůstek zajistilo kladné saldo zahraniční migrace (31,3 tisíce), ve kterém nadále dominovali občané Ukrajiny, zejména pak ti s udělenou dočasnou ochranou. Přirozenou měnou obyvatel Česka ubylo (o 8,2 tisíce). Počet živě narozených dětí, zemřelých obyvatel i sňatků se meziročně snížil.

Český statistický úřad: Počet přistěhovalých ze zahraničí zůstává vysoký
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Podle bilance ČSÚ tvořilo k 31. březnu populaci České republiky 10,85 milionu osob, včetně těch, kterým byla udělena dočasná ochrana v souvislosti s válkou na Ukrajině. „Během prvního čtvrtletí letošního roku se do České republiky ze zahraničí přistěhovalo celkem 41,3 tisíce osob. Ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2022, kdy k nám přišla téměř 150tisícová migrační vlna z Ukrajiny, to byl sice počet pouze čtvrtinový, oproti předchozím letům ale zůstal počet přistěhovalých vysoký,“ říká Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky. Tři čtvrtiny přistěhovalých bylo občany Ukrajiny, druzí nejpočetnější Slováci představovali pouze 4 % imigrantů. Vystěhovalých do zahraniční bylo evidováno 10,0 tisíce.

Meziroční pokles porodnosti, který započal na počátku roku 2022, pokračoval i v letošním roce. Během ledna až března se živě narodilo 22,0 tisíce dětí, meziročně o 2,7 tisíce (resp. o 11 %) méně. Z pohledu pořadí dítěte se relativně nejméně snížil počet prvorozených (o 8 %), naopak nejvýrazněji počet dětí ve třetím či vyšším pořadí (o 18 %). 49,2 % dětí se narodilo mimo manželství. Počet zemřelých dosáhl 30,3 tisíce a byl o 1,9 tisíce nižší než v 1. čtvrtletí roku 2021, ale srovnatelný se stejným obdobím roku 2020 či 2019. Z pohledu kalendářních měsíců bylo úmrtí nejvíce v lednu (11,4 tisíce). Do manželství vstoupilo během ledna až března 3,5 tisíce párů snoubenců, o 1,0 tisíce méně než o rok dříve. Loňský úhrn za první čtvrtletí však navýšily atraktivní únorové termíny (např. 22. 2. 2022).

Graf, Pohyb a počet obyvatel, 1. čtvrtletí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

19:15 ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

Spotřeba zemního plynu v České republice v prvním čtvrtletí roku v meziročním porovnání znovu klesla…