Ve druhém čtvrtletí 2017 bylo vyrobeno 110 736 tun masa (meziročně −3,4 %). Výrazně poklesla výroba hovězího (−8,1 %), pokračoval již dlouhodobý pokles výroby vepřového (−6,6 %) a v ustáleném vývoji výroby drůbežího došlo v tomto čtvrtletí ke zvýšení o 3,2 %. Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu se meziročně zvýšily o 2,1 %, ceny jatečných prasat vzrostly o 27,4 % a naopak ceny jatečných kuřat klesly o 3,6 %. Nákup mléka od producentů dosáhl 748 179 tis. litrů (+7,7 %), jeho cena pro zemědělce vzrostla meziročně o 26,1 % na 8,28 Kč za litr.
Porážky a výroba masa
Ve druhém čtvrtletí 2017 bylo poraženo 55,2 tis. ks skotu (meziročně −7,4 %), z toho 23,1 tis. býků (−6,9 %), 24,2 tis. krav (−8,9 %) a 5,6 tis. jalovic (−1,7 %). Celková produkce hovězího masa činila 16 521 tun (−8,1 %). Ve sledovaném období pokračoval pokles počtu poraženého skotu a výroby hovězího masa, která se nejvíce snížila v kategorii krav (−10,7 %). Tato skutečnost však svědčí o menší míře jejich vyřazování z chovu s cílem zabezpečit dostatečný počet telat pro další chov.
Počet poražených prasat pokračoval v dlouhodobém poklesu; ve druhém čtvrtletí jich bylo poraženo 599,4 tis. ks (−5,0 %). Podobně jako porážky krav, výrazně klesly i porážky prasnic (meziročně o 23,3 %; ve srovnání s minulým čtvrtletím o 7,6 %). Celkově bylo vyrobeno 53 745 tun (−6,6 %) vepřového masa.
V tomto čtvrtletí došlo k mírnému meziročnímu zvýšení výroby drůbežího masa na 40 402 tun (+3,2 %).
Stavy skotu, prasat a drůbeže
Podle statistického šetření Soupis hospodářských zvířat bylo v ČR na začátku druhého čtvrtletí 2017 chováno 1 421,2 tis. ks skotu, meziročně o 0,4 % více. Stejně se zvýšily stavy krav, z nichž dojených ubylo o 0,7 % (na 369,8 tis. ks) a ostatních (masných) bylo více o 2,3 % (216,1 tis. ks). Ve věkové kategorii 1-2 roky došlo k mírnému navýšení stavů (+1,7 %), a to díky vyššímu počtu býků ve výkrmu (+6,6 %), přestože stavy jalovic pro obnovu stáda nepatrně klesly (−0,8 %).

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva