Český statistický úřad: Průměrný novorozenec váží 3,3 kilogramu

20.08.2018 12:48

V posledních deseti letech se porodní hmotnost novorozence pohybovala okolo 3,3 kilogramu. Podíl vícečetných porodů klesal. Novorozenci z vícečetných porodů měli nižší porodní hmotnost a těhotenství trvalo kratší dobu.

Český statistický úřad: Průměrný novorozenec váží 3,3 kilogramu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Průměrná hmotnost narozeného dítěte činí 3 283 gramů. Vyplývá to z detailních údajů zpracovaných za loňský rok, nicméně tato hodnota se v posledních letech výrazně nemění. „Nejčastěji se rodí děti vážící 3 000 až 3 499 gramů, které vloni tvořily skoro 39 % všech živě narozených. Druhou nejčastější skupinou jsou děti vážící 3 500 až 3 999 gramů s 28% zastoupením,“ konstatuje Roman Kurkin z oddělení demografické statistiky ČSÚ. Dětí, které hned po porodu vážily méně než 2 500 gramů, bylo podle aktuálních statistik 7,5 %. Víc než 4kilová miminka byla zaznamenána skoro v 8 % případů.

„Chlapci se rodí o něco těžší než dívky. Vloni byla jejich průměrná porodní hmotnost 3 349 gramů, zatímco u dívek to bylo 3 214 gramů. Ještě nižší porodní hmotnost mají novorozenci z vícečetných porodů. Jejich průměrná hmotnost byla 2 250 gramů,“ říká Terezie Štyglerová z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Nejčastější porodní délka novorozenců je v rozmezí 49 až 51 cm. Rozdíly dané pohlavím jsou nízké – zatímco u chlapců dosahovala průměrná porodní délka 49,8 cm, u dívek jde o 49,0 cm. Novorozenci z vícečetných porodů dosahují v průměru 45,0 cm.

Děti přicházejí na svět nejčastěji v 39. a 40. týdnu těhotenství. V tomto intervalu se vloni narodila více než polovina živě narozených. Kratší dobu trvalo těhotenství u dětí narozených ve vícečetných porodech, průměrně 35 týdnů.

Podíl vícečetných porodů klesl, a to z 2,1 % v roce 2007 na 1,4 % v roce 2017. V absolutním vyjádření se počet těchto porodů snížil z 2 320 na 1 596.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …