Český statistický úřad: Srovnání krajů Česka v jednom pohledu

20.01.2024 16:13 | Tisková zpráva

V roce 2022 poprvé od roku 2008 vzrostl ve všech krajích Česka počet obyvatel, a to především vlivem zahraničního stěhování. Hrubý domácí produkt se meziročně zvýšil ve většině krajů, nejvíce ve Středočeském a Pardubickém.

Český statistický úřad: Srovnání krajů Česka v jednom pohledu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních se přiblížil předcovidovým výsledkům z roku 2019, ve čtyřech krajích je dokonce převýšil. Vybrané regionální statistické údaje z demografické, ekonomické a sociální oblasti přináší nově zveřejněná publikace Srovnání krajů v České republice 2023 (ZDE).

„V letošním vydání Srovnání krajů zájemci naleznou, kromě zajímavých a podrobných dat o všech 14 krajích naší republiky, například i nově další výsledky Sčítání lidu, domů a bytů 2021. Zveřejněny jsou zde rovněž vybrané údaje o regionech soudržnosti, správních obvodech obcí a několik ukazatelů o jednotlivých obcích. Nechybí ani grafy, kartogramy a podrobné metodiky,“ uvedla Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně ČSÚ.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26594 lidí

Na konci roku 2022 patřily mezi nejlidnatější kraje Středočeský (1,44 mil. obyvatel) a hlavní město Praha (1,36 mil. obyvatel), naopak krajem s nejmenším počtem obyvatel zůstal Karlovarský kraj s necelými 294 tis. obyvateli. Největší nárůst počtu obyvatel byl zaznamenán v Praze (+81,9 tis. osob), ale jen necelé 1 % přírůstku bylo způsobeno převahou živě narozených nad zemřelými, v ostatních krajích převažovali zemřelí. Podíl cizinců na obyvatelstvu se zvýšil ve všech krajích, největší hodnoty dosahoval v Praze (25,4 %) a v Plzeňském kraji (13,3 %).

Hrubý domácí produkt (ve srovnatelných cenách) meziročně vzrostl ve většině krajů, nejvíce v kraji Středočeském (+7,8 %) a Pardubickém (+5,3 %). Naopak k poklesu došlo v Kraji Vysočina (-3,5 %) a také v Jihočeském a Karlovarském kraji. Zaměstnanost se ve srovnání s rokem 2021 většinou mírně snížila, nárůst byl zaznamenán jen v pěti krajích. Obecná míra nezaměstnanosti dále klesala, v průměru se v roce 2022 pohybovala od 1,2 % ve Středočeském kraji do 4,0 % v Moravskoslezském a Karlovarském kraji. Průměrná hrubá měsíční mzda zaměstnance se v nominálním vyjádření ve všech krajích zvýšila, ale reálně došlo k jejímu poklesu o 8 až 10 %.

Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízení se meziročně zvýšil na 19,4 mil. osob (z toho téměř dvě pětiny tvořili hosté za zahraničí), v Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Kraji Vysočina dokonce převýšil předcovidovou úroveň z roku 2019.

Vybrané údaje o krajích mohou zájemci porovnávat také pomocí webové aplikace s animovanými grafy a kartogramy ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…