Český statistický úřad: Statistický geoportál se stal IT projektem roku

30.03.2024 7:14 | Tisková zpráva

Statistický geoportál se stal absolutním vítězem 21. ročníku soutěže IT Projekt roku 2023. Soutěž každoročně vyhlašuje Česká asociace manažerů informačních technologií (CACIO) a jejím cílem je ocenit ty nejlepší projekty vývoje nebo implementace informačních technologií. Geoportál obstál v konkurenci dalších osmi finalistů i v závěrečné prezentaci před odbornou hodnotitelskou komisí.

Český statistický úřad: Statistický geoportál se stal IT projektem roku
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Český statistický úřad již loni za projekt Statistického geoportálu obdržel prestižní mezinárodní ocenění Special achievement in GIS, které každoročně uděluje americká společnost Esri za významné a inspirativní počiny v oblasti implementace a využívání technologií GIS a rovněž uspěl v soutěži Egovernment The Best 2023, která je přehlídkou nejzajímavějších projektů elektronizace veřejné správy, kdy obsadil v kategorii centrálních úřadů 2. místo.

„Statistický geoportál nabízí uživatelům zcela nový způsob vizualizace statistických výstupů. Jedná se o několik koncových aplikací umožňujících zobrazení vybraných statistických ukazatelů či témat za určité území ve formě přehledných interaktivních map,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Geoportál představuje v mnoha ohledech inovativní platformu, která nalezne uplatnění např. při územním plánování, vytváření rozvojových a krizových plánů nebo při řešení dopravní obslužnosti a občanské vybavenosti. Může tak výrazně napomoci starostům obcí, urbanistům, architektům, dopravním expertům, zástupcům veřejné správy, vědeckým či výzkumným institucím a mnoha dalším profesím. Veškeré produkty a služby Geoportálu jsou poskytovány všem uživatelům bezplatně jako veřejná služba.

Uživateli nejvyhledávanější aplikací je Statistický atlas (ZDE), který zobrazuje data ze Sčítání 2021 o obyvatelstvu, domech a bytech za statistické a administrativní územní jednotky, včetně čtvercových sítí, v podobě tematických map. Aplikace Dojížďka (ZDE) pak zobrazuje směr a intenzitu dojížďkových a vyjížďkových proudů obyvatel a jejich rozdíly mezi vybranými administrativními jednotkami. Statistické georeporty (ZDE) poskytují statistické přehledy za uživatelem vymezené území nezávisle na běžném administrativním členění Česka. Pro uživatele požadující přesnější údaje v největším možném územním detailu je pak určena služba Georeporty API (ZDE).

Geoportál je postupně rozšiřován o další tematické okruhy (ve Statistickém atlase jsou nově zveřejněny volební statistiky a v přípravě je demografická statistika a ekonomické subjekty) a formy prezentace statisticko-geografického obsahu, jako jsou například mapy s příběhem, spojující interaktivní mapy s tematicky zaměřeným textovým a multimediálním obsahem nebo mapové dashboardy pro sledování průběžně se měnících statistických dat.

Statistický geoportál najdete ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…