Český statistický úřad: Vlivem problémů v autoprůmyslu pokračoval pokles produkce

07.12.2021 10:57 | Tisková zpráva

Průmyslová produkce v říjnu reálně meziročně klesla o 4,9 %. Meziměsíčně byla vyšší o 0,9 %. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 2,0 %.

Český statistický úřad: Vlivem problémů v autoprůmyslu pokračoval pokles produkce
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Průmyslová produkce1 v říjnu 2021 byla reálně meziměsíčně vyšší o 0,9 %. Meziročně klesla o 4,9 %. K meziroční změně průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek -6,8 procentního bodu, pokles o 32,9 %), výroba pryžových a plastových výrobků (příspěvek -0,7 p. b., pokles o 9,3 %) a zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků (příspěvek -0,5 p. b., pokles o 26,2 %). Průmyslová produkce nejvíce vzrostla v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (příspěvek +1,0 p. b., růst o 10,4 %), výroba strojů a zařízení (příspěvek +0,45 p. b., růst o 6,1 %) a výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (příspěvek +0,37 p. b., růst o 22,2 %).

tabulka

„Říjnové výsledky průmyslu jsou do značné míry podobné těm zářijovým. Ve většině průmyslových odvětví produkce rostla. Problémy s dodávkami komponentů ve výrobě automobilů se však začaly projevovat i v navazujících odvětvích, například výrobě pneumatik,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

tabulka

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách1 v říjnu 2021 meziročně klesly o 3,8 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 7,4 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 1,3 %.

graf

Hodnota nových zakázek1 v říjnu 2021 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 2,0 %. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 4,3 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 3,6 %. „Druhý měsíc v řadě byl meziročně nižší objem nově nasmlouvaných průmyslových zakázek. I zde byl dominantní vliv autoprůmyslu podpořený vysokou srovnávací základnou v říjnu loňského roku,“ dodává Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu. K celkovému meziročnímu poklesu nových zakázek přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek -8,3 p. b., pokles o 20,0 %), výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (příspěvek -0,5 p. b., pokles o 5,0 %) a výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (příspěvek -0,1 p. b., pokles o 7,2 %). Nové zakázky vzrostly v odvětvích výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství (příspěvek +1,8 p. b., růst o 34,0 %), výroba chemických látek a chemických přípravků (příspěvek +1,5 p. b., růst o 35,6 %) a výroba strojů a zařízení (příspěvek +1,4 p. b., růst o 14,2 %).

graf

Průměrný evidenční počet zaměstnanců2 v průmyslu byl v říjnu 2021 na stejné úrovni jako v říjnu 2020. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v říjnu 2021 meziročně vzrostla o 2,8 %.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v září 2021 v EU27 meziročně vzrostla o 5,0 %. Nejvíce vzrostla produkce irského a belgického průmyslu. Naopak největší meziroční pokles zaznamenalo Slovensko o 4,9 %. Český průmysl klesl o 4,0 %, německý o 1,1 %. Podle předběžného harmonogramu Eurostat zveřejní údaje za říjen 2021 dne 14. 12. 2021.

graf

Poznámky:
1) Meziroční vývoj všech ukazatelů, není-li uvedeno jinak, je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční, popř. mezičtvrtletní tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti. Příspěvky k růstu, nebo poklesu, jsou počítány z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů. Říjen 2021 měl o jeden pracovní den měné než říjen 2020.
2) Ukazatele týkající se zaměstnanosti v průmyslu se vztahují k celé populaci podniků s převažující průmyslovou činností. Ukazatel evidenčního počtu zaměstnanců nezahrnuje osoby pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti, pracující majitele podniků a spolupracující členy domácnosti, kteří nejsou v zaměstnaneckém poměru. Do údaje o evidenčním počtu zaměstnanců v průmyslu nejsou rovněž zahrnuti zaměstnanci agentur, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru v odvětví služeb (CZ-NACE 78.2). V souladu s revizní politikou ČSÚ byly zároveň se zpracováním dat za říjen 2021 revidovány údaje za červenec až září 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…