Český statistický úřad přináší komplexní pohled na seniorky a seniory

06.12.2023 11:17 | Tisková zpráva

Český statistický úřad zveřejnil analýzu Senioři v ČR v datech 2023. Jejím cílem je poskytnout veřejnosti souhrnný pohled na tuto stále rostoucí skupinu naší populace, a to z nejrůznějších hledisek.

Český statistický úřad přináší komplexní pohled na seniorky a seniory
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Analýza je podobně jako v minulých letech uvozena pohledem na oblast statistik obyvatelstva včetně sňatků, rozvodů a příčin smrti. Pokrývá ale také sociální situaci seniorů, oblast sociálního zabezpečení a další témata.

„O stárnutí populace se často hovoří jako o hrozbě. Naše čísla nicméně ukazují, že seniorky a senioři si delší život užívají a jsou stále více aktivní. A to nejen na trhu práce, kde již desetina zaměstnaných je starších šedesáti let. Senioři se dnes například dostávají i více do střetu se zákonem. Za sedm let se navýšil jejich podíl na vězeňské populaci z jednoho na dvě procenta,“ popisuje Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí

Senioři neustále rozvíjejí i své schopnosti v oblasti moderních komunikačních technologií. „Mobilní telefon je technologií, kterou si osvojili již téměř všichni senioři. V roce 2023 ho používalo 96 procent osob starších 65 let. Tento podíl se v posledních letech již nemění, prudce ale roste podíl seniorů, využívajících smartphony,“ říká Lenka Weichetová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Zcela novými částmi analýzy jsou pak kapitoly o inflaci a o dopravě. Poslední rok ukázal, že domácnosti důchodců jsou více ohroženy inflací v oblasti potravin a nealkoholických nápojů, neboť tyto složky spotřeby jsou pro ně významnější než pro ostatní populaci a tvoří největší část jejich spotřebního koše.

V dopravě potom dochází k prudkému nárůstu počtu vydaných řidičských průkazů skupiny B osmdesátiletým a starším osobám. Mezi roky 2018 a 2023 se navýšil o 41 procent, z hodnoty přibližně 96 tisíc na zhruba 135 tisíc osob. U žen se tento počet dokonce takřka zdvojnásobil.

Na vzniku průřezové publikace Senioři v ČR v datech 2023 se podílelo jedenáct odbornic a odborníků z Českého statistického úřadu a jeden z Ministerstva dopravy.

Analýzu Senioři v ČR v datech 2023 najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…