Český telefonní seznam klame nabídkou, vypadající jako faktura za služby

19.11.2017 22:10

Česká obchodní inspekce zaznamenala v posledních měsících nárůst stížností na společnost Český telefonní seznam, s.r.o. V drtivé většině se ale jedná o podněty podnikatelů, které není Česká obchodní inspekce oprávněna řešit. Podnikatel se může proti takovému jednání bránit soudně. Pokud však podobná nabídka přijde spotřebitelům, takové podněty inspekce naopak řešit může a v minulosti na základě nich uložila také dvě pokuty.

Český telefonní seznam klame nabídkou, vypadající jako faktura za služby
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce se nabídkou této společnosti zabývala v minulosti na základě podání podnětu celkem tří osob v postavení spotřebitelů. Nabídka vyvolala dojem, že se jedná o fakturu týkající se zveřejnění telefonního čísla v klasickém telefonním seznamu. Zasláním této nevyžádané nabídky na uzavření smlouvy vypadající jako faktura došlo k porušení § 4 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění účinném ke dni spáchání deliktů, tedy užití nekalé obchodní praktiky. Česká obchodní inspekce následně pravomocně uložila dvě pokuty, první ve výši 100 000 Kč a druhou ve výši 120 000 Kč.

Jenže v mnoha dalších případech se na ČOI v souvislosti s tímto jednáním obracejí podnikatelé či firmy s tím, že společnost Český telefonní seznam je oslovila v rámci jejich podnikatelské činnosti a někteří dokonce částku už zaplatili. Protože výše zmíněný zákon 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, se vztahuje výhradně na vztahy mezi spotřebitelem s podnikatelem, nikoli na vztahy mezi dvěma podnikateli, Česká obchodní inspekce se těmito podněty zabývat nemůže.

Firma Český telefonní seznam, s.r.o., IČ 28291310, ale také firma Telefonní seznam České republiky a Slovenska, s.r.o., IČ 04136268, cílí často patrně úmyslně na podnikatele v rámci jejich podnikatelské činnosti, a tím se také „vyhýbá“ případnému šetření ze strany České obchodní inspekce. Do vztahů dvou podnikatelů v rámci jejich podnikatelské činnosti totiž není Česká obchodní inspekce oprávněna vstupovat za žádných okolností. Podnikatelé, kteří se cítí takovým jednáním poškozeni, se mohou bránit soudně.

Doporučujeme firmám, aby si před uhrazením faktur ověřili, komu a hlavně za jakou službu platí.

Faktura, rozesílaná do schránek firmou Český telefonní seznam:

 

Faktura, rozesílaná do schránek pod hlavičkou firmy Telefonní seznam České republiky a Slovenska:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…