Český telekomunikační úřad: Monitorovací zpráva č. 8/2019

18.08.2019 18:28

Novela zákona o elektronických komunikacích, která zkrátila maximální délku výpovědní doby smluv s operátory na 30 dní, platí už téměř dva roky. Výsledky kontrol ale ukazují, že ne všichni operátoři pravidla dodržují. Upozorňuje na to dnes vydaná monitorovací zpráva.

Český telekomunikační úřad: Monitorovací zpráva č. 8/2019
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

 Nová pravidla se přitom vztahují nejen na smlouvy uzavřené po účinnosti novely, ale i na dříve uzavřené kontrakty. V případě, kdy účastník požádá současně s podáním výpovědi o přenesení čísla k jinému operátorovi, zkracuje se výpovědní doba nejvýše na 10 dnů. ČTÚ žádá všechny dotčené zákazníky, kteří se setkali s postupem operátora v rozporu s těmito zákonnými pravidly, aby jej o zjištěných nesrovnalostech informovali.

Problematice výpovědí se monitorovací zpráva věnuje rovněž v příloze přinášející detailní přehled stížností a dotazů, které ČTÚ řešil ve II. čtvrtletí. Firemní zákazníci si často neuvědomují, že předčasné ukončování smluv na dobu určitou nebo jejich automatické prodlužování u nich neprobíhá ve stejném režimu jako u spotřebitelů. Oproti nim u podnikatelů zákon nelimituje maximální výši smluvní pokuty při předčasném ukončení smlouvy, ani nenařizuje operátorům povinnost firemního zákazníka dopředu informovat o automatickém prodloužení smlouvy a vyžádat si jeho souhlas s tímto prodloužením.

Monitorovací zpráva se také věnuje připomínkám Evropské komise k Testu tří kritérií trhu mobilních služeb. Komise přes některé výhrady nepovažuje kroky ČTÚ za překážku pro vnitřní trh, proto nezahájila tzv. druhou fázi. ČTÚ tedy pokračuje v krocích vedoucích k rozšíření seznamu relevantních trhů o velkoobchodní trh mobilních služeb a připomínky Komise hodlá využít i v rámci přípravy vlastní analýzy.

Monitorovací zpráva je ke stažení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…