Čeští umělci a známé osobnosti podpořili projekt centra Modré dveře

15.12.2014 16:33

V pátek 12. prosince 2014 se uskutečnila aukce originálních děl, která završila filantropický projekt ANDĚLÉ PRO MODRÉ DVEŘE. Tato tradiční akce je určena pro dofinancování chodu Terapeutického centra Modré dveře, které sídlí v Kostelci nad Černými lesy.

Čeští umělci a známé osobnosti podpořili projekt centra Modré dveře
Foto: Modré dveře
Popisek: Součástí projektu Andělé pro Modré dveře byla i aukce originálních děl.

Výtěžek v hodnotě 700.000,- Kč poslouží v příštím roce osobám s psychickými problémy, lidem v krizi, s duševním onemocněním nebo mentálním hendikepem. V aukci byla vydražena díla s tématikou anděla od známých autorů i od tvůrců z řad široké veřejnosti. Součástí aukčního katalogu byla i díla od architekta Bořka Šípka, výtvarníků Václava J. Andrleho, Jana Brabence a Jana Tichého, známého slovenského fotografa Roberta Vana, módní návrhářky Liběny Rochové, fotografky Marie Szabové, designéra Jakuba Berdycha či úspěšných atletů Davida Svobody a Tomáše Dvořáka.

Terapeutické centrum Modré dveře provozované stejnojmennou neziskovou organizací poskytuje psychosociální péči nejen osobám, které jí aktuálně potřebují, ale i jejich rodinným příslušníkům a nejbližším. Nabízí široké spektrum služeb, jako je psychoterapie, poradenství, sociální rehabilitace, sociální aktivizace, sociálně-právní poradna, krizová intervence a další doprovodné volnočasové aktivity, kulturní akce nebo osvětové i odborné přednášky.

Stejně jako u obdobných projektů, je i pro Modré dveře neustále otevřená otázka financování. Proto pravidelně organizuje nejrůznější akce k zajištění finančních prostředků na provoz centra. Jedna z nejvýznamnějších nese titul ANDĚLÉ PRO MODRÉ DVEŘE. Jedná se o aukci uměleckých děl zpodobňujících anděly s výtěžkem putujícím na podporu výše zmíněných aktivit. Autory jednotlivých andělů jsou známí výtvarníci, herci, spisovatelé, malíři a grafici, ale i zástupci široké veřejnosti nebo klientů centra. Pestrý katalog nabídl díla malých i větších rozměrů, nejrůznějších materiálů, na plátně, ve formě plastik i figurek…fantazie autorů mohla pracovat zcela bez omezení. 

„V letošní aukci jsme nabídli celkem 67 originálních uměleckých výtvorů. Jsem ráda, že každý z nich našel svého pyšného majitele a pomohl podpořit dobrou věc. Ráda bych poděkovala všem tvůrcům, kteří díky svému filantropickému gestu pomohli nashromáždit 700.000,- Kč", řekla PhDr. Kateřina Siveková Křižáková, ředitelka Terapeutického centra Modré dveře.

Do projektu se v letošním roce zapojila i spousta známých osobností s více či méně uměleckým zaměřením. Třešničkou na dortu se bezesporu stala skleněná plastika modrého anděla, jejímž autorem je světoznámý výtvarník, architekt, designér a vysokoškolský pedagog Bořek Šípek. Dokonce dvě díla do aukce věnoval fotograf Robert Vano. „Myšlenka tohoto projektu mne nadchla. Nemohl jsem se však rozhodnout pro jedno konkrétní dílo, tak jsem vybral rovnou dvě. První je fotografie tulipánů, která ve mně evokuje sukénky andělů. Druhá fotografie pak vyobrazuje anděla jako takového", komentuje autor. Neméně zajímavé bylo i dílo českého experimentálního designéra Jakuba Berdycha. Jedná se o neobyčejnou vázu s názvem "Cestou anděla" s modrým označením Modré dveře. Nepřehlédnutelná byla rovněž textilní koláž oblíbené módní návrhářky Liběny Rochové.

Výtvarný talent ovšem prokázali i amatéři v tomto oboru, kteří vynikají v úplně jiných oblastech. Zahanbit se nenechali známí sportovci Tomáš Dvořák, Kateřina Baďurová - Janků, Tomáš Janků či David Svoboda, který byl při práci velmi kreativní. „Nápad mi vnukl můj sportovní duch, když jsem úplnou náhodou uviděl míček na badminton. Pak už šlo všechno jako po másle a světlo světa spatřil badmintonový míček převlečený za anděla, s křidélky z drátků, šatičkami z řetízků, odekorovaný českou vlaječkou", popisuje své dílo David.

Hudebně laděného anděla věnovaly do aukce zpěvačky Radůza a Bára Hrzánová. Další andělé v podobě fotografií pocházely od Pavlíny Dankové, fotografky Lenky Hatašové a Marie Szabové, nebo Ing. arch. Jitky Dvorské. Netradiční ztvárnění anděla si připravila česká značka REMOSKA®, která ve společnosti s cukrářským týmem SweetDots věnovala zlatou pečící mísu s dezertem Andělská křídla. Vlastní autorské malby darovali moderátorka Renata Czadernová, Lenka Hornová a populární herec Bob Klepl. „Ačkoli nejsem malíř, nechal jsem si poradit od odborníků a pustil jsem se do přípravy uměleckého díla s vervou. Výsledkem se stala olejomalba na plátně s titulem Anděl shlížející na zemi. Malování mě nadchlo a věřím, že můj obraz přinese radost svým novým majitelům", sděluje Bob Klepl.

Na aukci vystoupila režisérka, herečka a zpěvačka Lucia Svobodová Gažiová s autorským projektem Malá Zoe. Jistě stojí za zmínku, že tato umělkyně je svým dalším odborným vzděláním doktorka sociální práce.

Na závěr aukce manželé Kateřina a Viliam Sivekovi, zakladatelé Terapeutického centra Modrých dveří poděkovali všem, kterým není lhostejná pomoc lidem, jež se potýkají s těžkou životní situací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…