CzechMed: Ideální pojištěnec existuje!?

27.11.2012 9:43

CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, se ohrazuje proti špatnému vtipu, který se začíná objevovat v „odborných“ diskusích na téma ideálního pojištěnce.

CzechMed: Ideální pojištěnec existuje!?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

Zdá se, že ideální pojištěnec je takový, který po vstupu do důchodu padne na zem mrtvý. Jedině tak nebude zvyšovat náklady ve zdravotnictví. Asociace CzechMed se ohrazuje proti tvrzení, kdy údajně lepší zdravotnické technologie, které udržují naživu více lidí, automaticky zvyšují náklady na zdravotnictví. Jako řešení se prý nabízí buď příjem pacientů do programů dražší léčby zastavit, anebo zkusit, zda není možné léčit více efektivně.

Skutečnost, že se prodlužuje střední délka života, souvisí s medicínou pouze asi z 20% (velmi hrubý odhad). Každopádně na její prodloužení mají vliv životní styl, stravování a - ve srovnání s minulostí - míra prosperity společnosti. Zdravotnické technologie sice prodlužují významně život v konkrétní situaci pacienta, ale na prodloužení střední délky života mají vliv jen nevýznamný. Nesmíme zapomínat, že největší část zdravotnických nákladů konzumuje člověk v posledních dvou letech svého života a pak je jedno, zda se to děje v šesté, sedmé nebo osmé dekádě života.

Samotný fenomén "stárnoucí populace" je zavádějící, protože sedmdesáti či osmdesáti let se dožívali lidé i ve středověku. Rozdíl je jen v tom, že se jich tohoto věku dožívalo daleko méně než dneska. Diskuse o tom, že populace "stárne" není ani tak o tom, že by starých lidí bylo "příliš mnoho", ale spíše to, že těch mladých není dost. To jsou dvě různé stránky věci.

Dopad zvyšujícího se počtu seniorů na náklady ve zdravotnictví je menšinový. V letech 1995 až 2009 se zvětšila populace skupiny 75 - 79 let 1,6 krát. Náklady na její zdravotní péči však vzrostli 4x, po odečtení inflace 2x. Ovšem, dnes se vyššího věku dožívá více lidí v lepším zdraví, než tomu bylo v minulosti. Dnešní senioři jsou ale také aktivnější a "zdravější" než byli ti před 50 lety. Na druhé straně ovšem obyvatelé stejné věkové skupiny čerpají více péče, než dříve. A nejenže této péče je více, je také dražší. A největším a nejrychleji rostoucí složkou těchto nákladů jsou náklady personální.

„Náklady ve zdravotnictví skutečně rostou a to díky tomu, že čím dál tím více zdravotníků poskytuje čím dál tím více péče na čím dál tím méně (!) nemocničních lůžkách a při stále menším počtu návštěv v ambulancích (!) za čím dál tím více peněz,“ upřesňuje MUDr. Miroslav Palát, prezident asociace CzechMed.

Problém nelze formulovat tak, zda "máme na drahou léčbu, anebo ne?" Otázku je potřeba strukturovat přesněji, pro koho je která léčba více či méně vhodná a při přesnějším pohledu lze nalézt i odpovědi na palčivé otázky, komu ano a komu ne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…