CzechMed: Návrat k centrálně plánovanému hospodářství?

04.08.2013 13:02

CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, se ohrazuje proti ukvapeným komentářům ke zprávě NKU, která provedla kontrolu ve 4 fakultních nemocnicích – FNKV (Vinohrady) FNOL (Olomouc), FNHK (Hradec Králové) a VFN (Všeobecná Fakultní Nemocnice). Zpráva NKU, o kterou se článek opírá, však říká daleko více, než se snaží některé komentáře podsouvat, tedy že z nějakých nepříliš známých a určitě ne zcela bohumilých důvodů se v jedné nemocnici prodává jeden a ten samý přístroj výrazně levněji anebo dráž než v jiné. Chceme díky honu na čarodějnice začít popírat i základní tržní mechanismy?

CzechMed: Návrat k centrálně plánovanému hospodářství?
Foto: CzechMed
Popisek: CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků

Zpráva NKU (https://docs.google.com/viewer?url=http://nku.cz/assets/media/informace-12-23.pdf&chrome=true) se zaměřuje na zvlášť sofistikované a drahé zdravotnické prostředky - na kardiostiulátory a kardiovertry. Co však zpráva také uvádí je, že dodávky do jednotlivých nemocnic se lišily nejenom cenami, ale také smluvními podmínkami. To znamená, že každá nemocnice dostala podobné anebo ty samé výrobky za jiných podmínek. „Blíže o tom sice nic nevíme, ale nabízí se, že mohly být jiné termíny, objemy, další souvislosti, spoludodávané zboží, mix dodávky podle potřeb zákazníka a nemocnice. Všechno dle smluvní volnosti, která umožňuje jednotlivým nemocnicím nakupovat podle jejich specifických potřeb,“ upozorňuje MUDr. Miroslav Palát, prezident asociace CzechMed.

Domníváme se, že smluvní volnost, pestrost podmínek, možnost se domluvit a vyjednat si výhodné podmínky je jeden z atributů ekonomiky volné soutěže. Nevíme, proč by ve zdravotnictví měly platit jiné tržní mechanismy než v jiných odvětvích. Kam až má dojít hon na čarodějnice a „předražené přístroje“? Má to směřovat k tomu, že – nejlépe na příděl – budou čeští pacienti dostávat stejnou bakelitovou krabičku, nejlépe od jednoho státem vlastněného dodavatele za nějakou směšnou hyperregulovanou cenu? Otázkou je, zda bude tato krabička umět to samé, co tyto přezírané a různými dodavateli za různé ceny dodávané „uměle různě drahé“ přístroje.

Nemocnice realizovaly meziroční úsporu. Výrobky – kardiostimulátory a kardiovertry, které v rozpočtech zmíněných nemocnic znamenaly výdaj někde 500 někde 800 milionů za rok, náklady na tyto přístroje zůstaly prakticky stejné. Ve FNOL vyrostly o 5%, v ostatních nemocnicích poklesly meziročně z 2010 na 2011 v řádu kolem -1%.  Možná se jimi ošetřilo i více pacientů, tyto údaje i počet nakoupených jednotek přístrojů však zpráva neuvádí.

Rozhodně by bylo lepší studovat fakta v celé jejich šíři a zjistit si veškeré souvislosti než se honit za senzací, vymýšlet lumpárny jak to „těm firmám zase natřít“. Protože pacienti, kteří zmíněné přístroje nosí, si možná myslí, že jak ty firmy, ale především ty nemocnice, dělají svou práci asi hodně dobře.

Pokud máte zájem, můžeme na toto téma dále diskutovat na: https://twitter.com/CzechMed/status/362143829039656961

Zájmové sdružení CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, bylo založeno v roce 1998 s cílem dlouhodobě přispívat ke zvyšování úrovně zdravotní péče v České republice prostřednictvím produktů svých členů. CzechMed sdružuje na 26 členů, českých i mezinárodních společností, které reprezentují 30 % českého trhu zdravotnických prostředků. Cílem je postupné zvyšování povědomí o nejmodernějších zdravotnických prostředcích u odborné i laické veřejnosti. (Více informací získáte na stránkách www.czechmed.cz)

CzechMed je členem evropské skupiny EUCOMED, která zastupuje společnosti, které vyvíjí, navrhují, vyrábějí a dodávají zdravotnické technologie používané při diagnostice. EUCOMED zastupuje přímo i nepřímo názory 25 000 firem, které působí na evropském trhu. Evropský průmysl zdravotnických technologií má roční obrat více než 100 miliard EUR a zaměstnává na 575 tisíc vysoce kvalifikovaných pracovníků. Malé a středně velké společnosti tvoří více než 90 procent odvětví. Jejich technologie slouží k prevenci, léčbě a zlepšení stavu onemocnění a zdravotních postižení. Evropský průmysl zdravotnických technologií investuje ročně do výzkumu a vývoje 3,8 miliardy EUR (tj. více než 110 miliard CZK). EUCOMED usiluje o zlepšení přístupu pacientů i odborníků k moderním, inovativním a spolehlivým zdravotnickým technologiím. (Více informací získáte na stránkách www.eucomed.org)

Zdravotnické prostředky a zdravotnické technologie

Definice zdravotnických prostředků je součástí Zákona o zdravotnických prostředcích č. 123/2000 Sb. Pojem zdravotnické prostředky označuje širokou paletu výrobků používaných ve zdravotnictví ke zlepšení práce lékařů a zlepšení komfortu a úspěšnosti péče pacientů. Jedná se o výrobky využívané v oblastech inkontinenční a stomické péče, chirurgické šití, nástroje a materiály nebo implantáty (kloubní nebo pacemakery). Nesmíme zapomínat ani na diagnostická zařízení a informační zdravotnické systémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…