CzechMed: Registr bezpečných zdravotnických prostředků

10.05.2013 12:15

CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, komentuje článek, který byl publikován 6. 5. 2013 na ČTK pod názvem „MZ chystá registr bezpečných a účinných zdravotnických prostředků“. Ďábel je v detailu, proto bychom rádi upřesnili několik skutečností ohledně připravovaného zákona o zdravotnických prostředcích.

CzechMed: Registr bezpečných zdravotnických prostředků
Foto: CzechMed
Popisek: CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků

1/ Jaká je dnes situaci v oblasti regulace zdravotnických prostředků? Přístup na trh, či "schvalování" upravuje direktiva Evropské Unie a s ní v souladu je náš Zákon o zdravotnických prostředcích z roku 2000. Nový zákon o zdravotnických prostředcích, který má vstoupit v platnost k 1. 1. 2014 celou záležitost pouze modernizuje. Není tedy pravda, že by dnes zdravotnické prostředky byly nějak bezprizorní či neregulované.

2/ K posouzení efektivity bude sloužit HTA? „S takto výrazným zjednodušením nemůžeme souhlasit. Stejně jako v jiných zemích, tak i u nás jde v HTA o to, že výrazně inovativní postupy vůbec (tedy zdravotní výkony, léky, zdravotnické technologie i prostředky) mají společného jmenovatele. Podle něj se měří, zda navíc vynaložené náklady na zcela novou metodu jsou v přijatelném poměru k navíc vynaloženým nákladům. Očekáváme, že takto vyhodnocených novinek bude za rok možná 10 až 20,“ upřesňuje MUDr. Miroslav Palát, prezident asociace CzechMed. Pouze těch nejnovějších a s největším možným dopadem na zdravotnický rozpočet. Nicméně HTA není o tom, že se každá novější injekční stříkačka bude vyhodnocovat, "jestli se vyplatí" pro systém zdravotního pojištění.

3/ Zdravotnické prostředky jsou dnes posuzovány z hlediska bezpečnosti, to je jedním z hlavních poslání procesu, kterému se říká "posouzení shody se základními požadavky", a který upravuje evropská legislativa. Tento postup samozřejmě rozlišuje mezi výrobky, které jsou vně pacienta, či takové, které se jej dotýkají, či jsou do pacienta implantovány.

4/ CzechMed nesouhlasí s tím, aby byly mechanismy stanovení cen a úhrad zdravotnických prostředků připodobňovány k již fungujícím systémům u léčiv. 2/3 zdravotnických prostředků - co do hodnoty - směřují do nemocnic. A zde jejich ceny určují výběrová řízení. Stanovování úhrad v této oblasti je tedy zbytečné, protože péče se hradí metodou "za případ". A nemocnice si pak musí svoje náklady na množství případů řešit tak, že její úhrady pokryjí jak průměrné, tak i lehčí ale i komplikované pacienty. Zdravotnické prostředky jsou různorodé, co prostředek, to jiný postup, jiná aplikace, jiné použití. Firmy tak u každého prostředku musí vysvětlovat, v čem je jiný, proč má být praxe jiná a jaká je vyhovující.

U zbylé třetiny - tj. ambulantních zdravotnických prostředků - kdy se určuje v jakém množstevním i finančním limitu se tyto prostředky hradí, se vede nikdy nekončící diskuse o tom, do jaké míry lze či nelze určité zdravotnické prostředky seskupit do "vzájemně zaměnitelných" skupin. Tato diskuse není o černé a bílé, ale mnoha odstínech šedé. V každé skupině výrobků - stomických pomůcek, inkontinenčních a podobně - lze vést debatu, co je odlišující vlastnost a co zanedbatelná odchylka.

Zájmové sdružení CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, bylo založeno v roce 1998 s cílem dlouhodobě přispívat ke zvyšování úrovně zdravotní péče v České republice prostřednictvím produktů svých členů. CzechMed sdružuje na 27 členů, českých i mezinárodních společností, které reprezentují 30 % českého trhu zdravotnických prostředků. Cílem je postupné zvyšování povědomí o nejmodernějších zdravotnických prostředcích u odborné i laické veřejnosti. (Více informací získáte na stránkách www.czechmed.cz)

CzechMed je členem evropské skupiny EUCOMED, která zastupuje společnosti, které vyvíjí, navrhují, vyrábějí a dodávají zdravotnické technologie používané při diagnostice. EUCOMED  zastupuje názory 450 firem, které působí na evropském trhu. Jejich technologie slouží k prevenci, léčbě a zlepšení stavu onemocnění a zdravotních postižení. Evropský průmysl zdravotnických technologií investuje ročně do výzkumu a vývoje 3,8 miliardy EUR (tj. více než 110 miliard CZK) a zaměstnává na 435 tisíc vysoce kvalifikovaných pracovníků. Malé a středně velké společnosti tvoří více než 80 % odvětví, proto EUCOMED usiluje o zlepšení přístupu pacientů i odborníků k moderním, inovativním a spolehlivým zdravotnickým technologiím. (Více informací získáte na stránkách www.eucomed.org)

Zdravotnické prostředky a zdravotnické technologie

Definice zdravotnických prostředků je součástí Zákona o zdravotnických prostředcích č. 123/2000 Sb. Pojem zdravotnické prostředky označuje širokou paletu výrobků používaných ve zdravotnictví ke zlepšení práce lékařů a zlepšení komfortu a úspěšnosti péče pacientů. Jedná se o výrobky využívané v oblastech inkontinenční a stomické péče, chirurgické šití, nástroje a materiály nebo implantáty (kloubní nebo pacemakery). Nesmíme zapomínat ani na diagnostická zařízení a informační zdravotnické systémy.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…