DIAMO: Na ostravských lagunách začaly průzkumné vrtné práce

26.06.2021 19:07

V areálu lagun OSTRAMO v Ostravě probíhá doplňkový průzkum před další zásadní etapou, kterou bude sanace zemin. Specializovaná firma tam vytvoří síť téměř stovky vrtů a sond. Cílem je doplnit informace o geologických a hydrogeologických poměrech a o úrovni kontaminace zemin a podzemních vod. Projekt dozoruje státní podnik DIAMO, který zajišťuje na lagunách čištění kontaminovaných vod.

DIAMO: Na ostravských lagunách začaly průzkumné vrtné práce
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

V areálu skládky bývalé rafinérie OSTRAMO byla v prosinci minulého roku ukončena hlavní etapa odstranění staré ekologické zátěže. Díky spolupráci státního podniku DIAMO a firmy AVE CZ odpadové hospodářství se podařilo odvézt z Ostravy všechny upravené kaly ve stanoveném termínu a mohly se rozběhnout plánované průzkumné práce. Firma Vodní zdroje Ekomonitor, spol. s r.o., tam provádí doplňkový průzkum před zpracováním projektové dokumentace pro další etapu sanace podle podmínek smlouvy s Ministerstvem financí, které připravuje sanaci kontaminovaných zemin.

Průzkumné práce zahrnují vrtné a sondážní práce, odběry vzorků zemin a podzemních vod, monitoring podzemních vod a geodetické práce. V rámci doplňkového průzkumu aktuálně probíhají vrtné práce. Rozmístění vrtů a sond stanovil geofyzikální průzkum, před zahájením realizace byly geodeticky vytyčeny. Celkem je v rámci doplňkového průzkumu projektováno 55 vrtů a 35 sond, které budou mít různou hloubku od 3 do 15 m. Celková délka vrtů a mělkých sond bude přes 600 m. Vrty a sondy budou pracovníci odborné firmy provádět hlavně v hrázích a na dně lagun.

Výsledky doplní chybějící informace zejména o podloží lagun R2 a R3, které nebylo přístupné pro vrtné práce a odběr vzorků v rámci předešlých průzkumných prací před odtěžením tekuté náplně rafinérských odpadů. Cílem prací je doplnit informace o geologických a hydrogeologických poměrech a o úrovni kontaminace zemin a podzemních vod před další zásadní etapou nápravných opatření v areálu lagun OSTRAMO – před sanací kontaminovaných zemin.

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí

Vrtné práce jsou z důvodu složitějšího přístupu do prostoru lagun prováděny vrtnou soupravou na pásovém podvozku. Vrtný průměr vystrojených hydrogeologických vrtů je 254 mm, v případě sond 152mm. V průběhu vrtných prací pracovníci odborné firmy odebírají vzorky zemin, které následně odvážejí do akreditované laboratoře k analýzám. Z hydrogeologických vrtů budou odebírat vzorky podzemních vod a následně bude proveden monitoring jejich parametrů na lokalitě.

Státní podnik DIAMO (závod ODRA) zajišťuje čerpání a čištění silně kontaminovaných vod z prostoru ropných lagun, a to v objemu zhruba 30 tis. m3 ročně. Po dokončení vrtných prací je v plánu překrýt lagunu R3 izolační fólií, aby se omezily průsaky znečištění z kontaminovaných zemin do podzemních vod. To sníží zatížení čistírny lagunových vod, která slouží pro dekontaminaci čerpaných podzemních lagunových vod a lagunových vod srážkového charakteru.

Závěry doplňkového průzkumu by měly být hotové v únoru 2022. Plnění harmonogramu bude sledováno a hodnoceno na čtvrtletních kontrolních dnech, kterých se účastní i zástupci města. Kontrolu postupu prací na zakázce a čerpání finančních nákladů zajišťuje závod ODRA státního podniku DIAMO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…