DIAMO: Na rozvoji území jezera Milada bude spolupracovat švédský ateliér

17.01.2022 19:38 | Tisková zpráva

Vítěz mezinárodní architektonické soutěže na území jezera Milada, švédský ateliér Mandaworks AB, podepsal s Palivovým kombinátem Ústí (PKÚ) smlouvu o budoucí spolupráci. Ta umožní rozpracování nejlepšího návrhu z mezinárodní Krajinářsko- urbanisticko-architektonické soutěže do podoby základních strategických dokumentů, kterými se bude řídit další rozvoj území jezera Milada v Ústeckém kraji.

DIAMO: Na rozvoji území jezera Milada bude spolupracovat švédský ateliér
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

Postupně tak bude zpracována Koncepční studie tohoto území, Design manuál a projektová dokumentace pro tři vzorové stavby v rámci architektonických inovací obsažených v soutěžním návrhu. Ateliér Mandaworks se také zavázal poskytnout poradenství při koordinaci rozvoje území do roku 2030. Malé stavby jako např. odpočívadla s informačními tabulemi, by mohly být realizovány v průběhu dvou let.

Na přípravě celé soutěže se podílel jako tzv. závislý člen odborné poroty Ing. Petr Kubiš, náměstek pro provoz odštěpného závodu PKÚ státního podniku DIAMO: „Jsem velmi rád, že se nám podpisem smlouvy o tzv. následných zakázkách s vítězem soutěže podařilo završit poměrně složitý a komplikovaný proces přípravy a vyhlášení mezinárodní soutěže a následného výběru nejlepšího řešení rozvoje území jezera Milada. Děkuji touto cestou za spolupráci desítkám odborníků z různých organizací, bez jejichž znalostí a nadšení pro věc by to nebylo možné.“

Předmětem soutěže bylo nejen krajinářské a urbanistické řešení zájmového území jezera Milada, ale i nastavení strategie jeho rozvoje. Jedná se o velmi složitý a komplexní úkol, který musely řešit týmy složené z odborníků různých profesí se zkušenostmi s podobnými projekty. Odborná porota vybírala podle předem nastavených kritérií z celkem 16 zaslaných žádostí. Do užšího výběru a následně vlastní dvoukolové soutěže se dostalo 6 nejlepších týmů. Z podaných návrhů v rámci vlastní soutěže vybrala řešení švédského ateliéru Mandaworks AB, který se může pochlubit úspěšnými projekty v Evropě, Kanadě i v Asii, ale velmi dobře zná i české prostředí, např. se v roce 2019 umístil na druhém místě v soutěži o revitalizaci Vítězného náměstí v Praze.

Anketa

Podporujete vládní návrh, který ve volbách umožní korespondenční hlasování ze zahraničí?

2%
97%
hlasovalo: 34453 lidí

Z předložených návrhů vítězná práce nejvíce zohledňuje přírodní podmínky jezera Milada a jeho blízkého okolí, zároveň respektuje jeho současný stav a podává velmi konkrétním způsobem návrhy řešení. Přitom je předložený model směřování krajiny dlouhodobě udržitelný a akceptovatelný. Porota také ocenila snadnou postupnou realizovatelnost a flexibilitu využití architektonických inovací jako cílů v krajině s maximálním dopadem na vzhled území.

Jezero Milada leží ve východním cípu Mostecké hnědouhelné pánve, ze severu ohraničené Krušnými horami, z jihovýchodu Českým středohořím. Celý region prošel v minulosti překotnými změnami. V polovině minulého století původně úrodná, intenzivně osídlená zemědělská krajina s řadou hlubinných dolů z velké části zanikla založením rozsáhlých povrchových lomů. Zrušena byla řada vesnic, zpřetrhány byly krajinné vazby, ale i vztah lidí k místu, kde žili. Jezero Milada a jeho okolí vzniklo rekultivací bývalého povrchového lomu Chabařovice, který v 70. letech minulého zabral více než 9 km2 krajiny a znamenal zánik šesti obcí. Na konci století byla těžba ukončena, což však přineslo řadu sociálních problémů. Dnes je území navraceno zpět krajině a lidem, budovány jsou nové vazby.

Palivový kombinát Ústí byl do 31. 12. 2021 státním podnikem, od 1. 1. 2022 přešel sloučením státních podniků DIAMO a PKÚ pod státní podnik DIAMO jako jeden z jeho odštěpných závodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…