DIAMO: Palivový kombinát Ústí získal zvláštní ocenění hejtmana Ústeckého kraje

21.01.2022 10:57 | Tisková zpráva

Biotechnologický systém čištění důlních vod z jámy MR1 v Mariánských Radčicích Palivového kombinátu Ústí byl oceněn v soutěži Stavba Ústeckého kraje 2021 Zvláštní cenou hejtmana Ústeckého kraje a Cenou České komory autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT). Autorem této stavby je společnost Terén Design, s.r.o.

DIAMO: Palivový kombinát Ústí získal zvláštní ocenění hejtmana Ústeckého kraje
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

Soutěž Stavba Ústeckého kraje vyhlásila v říjnu loňského roku již podeváté Okresní hospodářská komora v Litoměřicích. Záštitu nad soutěží převzal hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller a odborné garance se ujaly ČKAIT a Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR. Cílem soutěže je představit široké odborné i laické veřejnosti nejlepší stavby realizované v uplynulém období. V devátém ročníku soutěže se posuzovaly stavby postavené na území Ústeckého kraje v letech 2019–2020.

Cílem oceněného systému je zajistit stabilní nízkonákladový způsob čištění důlních vod s využitím fyzikálně-chemických a biologických procesů, které se běžně vyskytují v přírodních mokřadních ekosystémech. PKÚ zajišťuje čerpání a čištění důlních vod v lokalitě Mariánských Radčic již od roku 2004 v rámci nutného odvodňování Mostecké pánve. Biotechnologický systém byl vybudován společností Eurovia CS, a. s. ve spolupráci se společností Herkul a. s.

Jedná se o unikátní řešení čerpání a čištění důlních vod, které se skládá ze sedmi nádrží – 6 je usazovacích a čistících a sedmá nádrž je stabilizační a dočišťovací. Stavba trvala více než rok a byla hrazena z Programu určeného na odstraňování starých ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Ústeckém a Karlovarském kraji (tzv. 15 ekomiliard).

Biotechnologický systém čištění důlních vod nechal zrealizovat Palivový kombinát Ústí (PKÚ) na svém středisku Kohinoor v Mariánských Radčicích ještě jako samostatný státní podnik, který od 1. ledna 2022 přešel pod státní podnik DIAMO jako jeho odštěpný závod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…