DIAMO: Primátor Ostravy na haldě Heřmanice

09.11.2021 21:20 | Tisková zpráva

Primátor Ostravy Tomáš Macura a náměstkyně Kateřina Šebestová si prohlédli, jak postupují sanační a rekultivační práce na odvalu Heřmanice, které zajišťuje státní podnik DIAMO.

DIAMO: Primátor Ostravy na haldě Heřmanice
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

Závod ODRA státního podniku DIAMO v letošním roce významně pokročil v sanační činnosti na odvalu Heřmanice, kde se po desetiletí ukládal těžební odpad, který je zasažen endogenním požárem v některých místech. Státní podnik se zaměřuje zejména na oddělení termicky aktivní části odvalu vybudováním oddělujících vzdušných stěn tak, aby nemohlo dojít k přenosu termické aktivity do nezasažených částí odvalu.

Provádí aktuálně například sanaci termické aktivity východní části odvalu chlazením vodou a odtěžováním vychlazené horniny, kterou je následně modelována severní část odvalu. V závěru roku státní podnik vyhodnotí pilotní zkoušku injektáže termické aktivity střední části. Tyto sanační aktivity si primátor a náměstkyně prohlédli přímo na místě.

Diskutovali s ředitelem státního podniku Ludvíkem Kašparem a ředitelem závodu ODRA Petrem Křížem mimo jiné také o závěrech ministerské komise odborníků z vysokých škol, vědecko-výzkumných pracovišť, státní báňské správy a orgánů životního prostředí z České republiky, Polska a Slovenska.

Expertní komise dospěla k většinovému závěru, že principiálně souhlasí s postupem státního podniku DIAMO při sanaci a rekultivaci odvalu Heřmanice a doporučila zapracovat do provozní dokumentace další opatření s cílem ještě více omezit rizika pro okolní životní prostředí. Přepracování hlušiny v homogenizační lince nepovažuje za nejvhodnější postup.

Jedním ze stěžejních podkladových materiálů pro rozhodování expertní komise byla závěrečná zpráva k aktualizaci analýzy rizik v lokalitě odvalu Heřmanice. Hodnocení zdravotních rizik potvrzuje, že činnosti na odvalu Heřmanice jsou spojeny jen s nízkými příspěvky hodnocených látek k celkové imisní zátěži obyvatel v přilehlých rezidenčních oblastech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…