DPP opraví tramvajovou trať v Ječné ulici a na náměstí I. P. Pavlova

08.08.2023 22:02 | Tisková zpráva

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) bude od tohoto pátku 11. srpna 2023 po dobu deseti dnů provádět nutné opravy tramvajové tratě v Ječné ulici a na náměstí I. P. Pavlova včetně frekventovaných přejezdů přes magistrálu. Z tohoto důvodu bude od pátku 11. srpna od cca 4:30 hod. do neděle 20. srpna 2023 do zhruba 24:00 hod. obousměrně přerušen provoz tramvají v úseku Karlovo náměstí – I. P. Pavlova a zavedena náhradní autobusová doprava X10 a X91. Oprava tratě se dotkne tramvajových linek č. 6, 10, 16, 22, 23, 24, 91, 96, 97 a 99, které budou jezdit po změněných trasách. Po oba víkendy bude navíc omezen průjezd po magistrále pro veškerou automobilovou dopravu. O tomto víkendu bude uzavřena část Sokolské ulice (směr z centra), příští víkend pak část Legerovy ulice (směr do centra). Provoz tramvají bude opět obnoven v neděli 20. srpna 2023 od nočního výjezdu.

DPP opraví tramvajovou trať v Ječné ulici a na náměstí I. P. Pavlova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Tramvajová trať v Ječné ulici a na náměstí I. P. Pavlova, přesněji od křižovatky Karlova náměstí s Resslovou ulicí po křižovatku Jugoslávské ulice s Tylovým náměstím, byla naposledy rekonstruována v roce 1984. V roce 2004 DPP provedl souvislou obnovu s výměnou panelů (tzv. repanelizaci). „Jedná se o jednu z nejdůležitějších spojnic východní a západní části pražské tramvajové sítě, tudíž jednu z nejfrekventovanějších tratí, čemuž odpovídá i její opotřebení. V místech přejezdů přes magistrálu v Legerově a Sokolské ulici se k zatížení od tramvají přidává i zátěž od automobilové dopravy. Na některých místech se bohužel objevují závady jako koroze žlabů velkoplošných panelů a degradace podkladní asfaltové vrstvy, která je pod stávajícími BKV panely. V rámci této plánované opravy musíme na těch nejhorších místech trať rozebrat, BKV panely vyndat, vyměnit podkladní asfaltovou vrstvu a vše opět poskládat zpět, abychom o několik let prodloužili životnost tratě a zajistili bezpečný provoz na ní,“ říká Miroslav Penc, vedoucí jednotky Dopravní cesta Tramvaje DPP, která má na starosti správu a údržbu tramvajové sítě v Praze.

Tramvajovou trať bude DPP opravovat v Ječné ulici zejména v místě křížení s ulicemi V Tůních a Melounová, ale zejména tento víkend (od pátku 11. srpna od cca 20:00 hod. do neděle 13. srpna 2023 do cca 20:00 hod.) přejezd přes Sokolskou ulici a během budoucího víkendu (od soboty 19. srpna od cca 6:00 hod. do neděle 20. srpna 2023 do cca 18:00 hod.) pak přejezd přes Legerovu ulici.

Všechny práce jsme naplánovali tak, abychom opravy provedli v co nejkratším možném čase. Samotné přejezdy přes magistrálu zvládneme pouze za dva víkendy. Trať se po téměř čtyřiceti letech provozu blíží do stavu, kdy ji budeme muset v dohledné budoucnosti celou zrekonstruovat. Tuto akci nicméně plánujeme až v návaznosti na obnovu tramvajového propojení v horní části Václavského náměstí, které přinese tolik potřebné alternativní východo-západní propojení tramvajové sítě. Do té doby se budeme snažit stávají trať v Ječné udržet nejnutnějšími opravami v provozuschopném stavu,“ dodává Miroslav Penc.

V centru Prahy existují v zásadě pouze dvě východo-západní spojnice tramvajové sítě – přes Vodičkovu, Jindřišskou ulici a Senovážné náměstí, která je vůbec nejvytíženější tratí a druhou je zmiňovaný úsek spojující Karlovo náměstí a náměstí I. P. Pavlova. Jakmile na jedné z nich dojde k mimořádné události, nebo je potřebné ji opravit nebo zrekonstruovat, což je časově výrazně náročnější akce, není kvůli kapacitě sítě a průjezdnosti, kam tramvaje přesměrovat. Proto musíme volit složitá dopravní opatření a některé linky rozdělovat na poloviny, abychom zajistili dopravní obslužnost. Pokud by už existovala tramvajová trať na Václavském náměstí a u Muzea, organizace tramvajové dopravy by byla výrazně jednodušší a zejména dopady na cestující násobně menší,“ uzavírá Jiří Vodrážka, vedoucí odboru Organizace provozu DPP.

DOPRAVNÍ OPATŘENÍ

Z důvodu opravy tramvajové trati bude od pátku 11. srpna 2023 (od cca 4:30 hod.) do neděle 20. srpna 2023 (do cca 24:00 hod.) obousměrně přerušen provoz tramvají v úseku Karlovo náměstí – I. P. Pavlova.

Změny tras tramvajových linek

  • Linka č. 6 bude rozdělena na dvě části:

    • ve směru od Palmovky bude zkrácena do zastávky Karlovo náměstí, dále bude pokračovat jako linka č. 16 směr Kotlářka

    • ve směru od Kubánského náměstí bude zkrácena do zastávky I. P. Pavlova, dále bude pokračovat jako linka č. 10 směr Sídliště Ďáblice.

  • Linka č. 10 bude rozdělena na dvě části:

  • ve směru od Sídliště Řepy bude zkrácena do zastávky Karlovo náměstí, dále bude pokračovat jako linka č. 22 směr Bílá Hora

  • ve směru od Sídliště Ďáblice bude zkrácena do zastávky I. P. Pavlova, dále bude pokračovat jako linka č. 6 směr Kubánské náměstí.

  • ve směru od Kotlářky bude zkrácena do zastávky Karlovo náměstí, dále bude pokračovat jako linka č. 6 směr Palmovka

  • ve směru od Ústředních dílen DP bude ze zastávky I. P. Pavlova odkloněna přes zastávky Bruselská a Nuselské schody do obratiště Náměstí Bratří Synků.

  • spoje jedoucí ze zastávky Bílá Hora budou zkráceny do zastávky Karlovo náměstí, dále budou pokračovat jako linka č. 10 směr Sídliště Řepy

  • spoje vedené ze zastávky Vypich na Nádraží Hostivař budou v úseku Karlovo náměstí – Koh-i-noor odkloněny přes zastávky Moráň, Albertov, Otakarova a Bohemians.

  • Linka č. 16 bude rozdělena na dvě části:

  • Linka č. 22 bude v provozu ve dvou variantách trasy:

  • Linka č. 23 bude ve směru od Královky ze zastávky Karlovo náměstí odkloněna přes zastávky Moráň, Albertov a Palackého náměstí do zastávky Karlovo náměstí a dále bude pokračovat zpět směr Královka.

  • Linka č. 24 bude ve směru od Vozovny Kobylisy zkrácena do zastávky Florenc.

  • Linky č. 91, 97 a 99 budou v úseku Karlovo náměstí – I. P. Pavlova odkloněny přes zastávky Moráň, Albertov, Náměstí Bratří Synků a Bruselská.

  • Linka č. 96 bude v úseku Karlovo náměstí – Otakarova odkloněna přes zastávky Moráň a Albertov.

V denním provozu bude zavedena tramvajová linka č. 32 v trase Zvonařka – Bruselská – I. P. Pavlova – Náměstí Míru – Jana Masaryka – Vršovické náměstí – Čechovo náměstí – Koh-i-noor – Slavia-Nádraží Eden – Kubánské náměstí – Průběžná – Na Hroudě – Nádraží Zahradní Město – Zahradní Město.

Změny v zastávkách tramvají

Zřizují se zastávky I. P. Pavlova:

  • směr Náměstí Míru – v Jugoslávské ulici, před křižovatkou s Londýnskou ulicí

  • směr Bruselská – v Bělehradské ulici, přibližně 50 metrů za křižovatkou s Jugoslávskou ulicí.

Náhradní autobusová doprava X10 a X91

V denním provozu bude zavedena náhradní autobusová doprava X10 v trase I. P. Pavlova – Karlovo náměstí.

Zastávky:

  • I. P. Pavlova – nástupní: v Bělehradské ulici, v zastávce tramvají směr Muzeum

  • Ve Smečkách: v Žitné ulici, v zastávce autobusové linky č. 904

  • Karlovo náměstí: na Karlově náměstí, přibližně 40 metrů za křižovatkou se Žitnou ulicí

  • Karlovo náměstí: na Karlově náměstí, před křižovatkou s Ječnou ulicí

  • Štěpánská: v Ječné ulici, v zastávce autobusové linky č. 904

  • I. P. Pavlova: v Sokolské ulici, v nástupní zastávce autobusové linky č. 148

  • I. P. Pavlova – výstupní: v Bělehradské ulici, v zastávce tramvají směr Muzeum

V nočním provozu bude zavedena náhradní autobusová doprava X91 v trase I. P. Pavlova – Lazarská.

Zastávky:

  • I. P. Pavlova – nástupní: v Bělehradské ulici, v zastávce tramvají směr Muzeum

  • Ve Smečkách: v Žitné ulici, v zastávce autobusové linky č. 904

  • Lazarská: v Lazarské ulici, v zastávce tramvají směr Karlovo náměstí, resp. Národní třída

  • Karlovo náměstí: na Karlově náměstí, v zastávce tramvají směr Moráň

  • Štěpánská: v Ječné ulici, v zastávce autobusové linky č. 904

  • I. P. Pavlova: v Sokolské ulici, v nástupní zastávce autobusové linky č. 148

  • I. P. Pavlova – výstupní: v Bělehradské ulici, v zastávce tramvají směr Muzeum

Změny v provozu autobusů

Pro linky č. 904, 905, 907, 908, 910 a 911 se v noci z 19. na 20. srpna 2023 přemísťuje zastávka I. P. Pavlova (směr Muzeum, resp. Karlovo náměstí) do Bělehradské ulice, do zastávky tramvají směr Muzeum.

DOPRAVNÍ OPATŘENÍ PRO AUTOMOBILOVOU DOPRAVU 11. – 13. SRPNA 2023

Od pátku 11. srpna od cca 20:00 hod. do neděle 13. srpna 2023 do cca 20:00 hod. bude pro veškerou automobilovou dopravu uzavřena Sokolská ulice v úseku od křižovatky se Žitnou po křižovatku s Ječnou ulicí. Současně bude Štěpánská ulice zjednosměrněna od Žitné směrem do Ječně ulice. V opačném směru bude do Štěpánské ulice zákaz vjezdu.

Objízdná trasa pro automobily směrující Mezibranskou ulicí od Muzea z centra bude vedena Žitnou, Štěpánskou a Ječnou ulicí zpět na Sokolskou. Pro automobily směrující z Karlova náměstí do Štěpánské ulice bude objízdná trasa vedena Ječnou ulicí, přes náměstí I. P. Pavlova, dále Legerovou a Žitnou zpět do Štěpánské ulice.

DOPRAVNÍ OPATŘENÍ PRO AUTOMOBILOVOU DOPRAVU 19. – 20. SRPNA 2023

Od soboty 19. srpna od cca 6:00 hod. do neděle 20. srpna 2023 do zhruba 18:00 hod. bude pro veškerou automobilovou dopravu uzavřena Legerova ulice v úseku od křižovatky s Rumunskou po křižovatku s Jugoslávskou ulicí.

Objízdná trasa pro automobily směrující od ulice 5. května do centra bude vedena Rumunskou ulicí na náměstí Míru a dále Anglickou ulicí zpět na Legerovu. Pro automobily směrující ze západu Ječnou ulicí pokračující po magistrále směr Hlavní nádraží bude objízdná trasa vedena z Ječné do Sokolské ulice, dále Rumunskou ulicí, přes náměstí Míru a Anglickou ulici na Legerovu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…