Dalibor Levíček: Brát jídlo, kde přebývá, a dávat ho, kde chybí

06.08.2018 14:53

Prostřednictvím Potravinové banky lze účinně pomoci lidem v nouzi. V brněnském nákupním centru Avion můžete rýži, těstoviny a další potraviny dokonce vkládat do tzv. FoodBoxu. „Letos bychom chtěli vyrobit šest až osm dalších a doufáme, že si je lidi oblíbí,“ říká Dalibor Levíček, místopředseda Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj.

Dalibor Levíček: Brát jídlo, kde přebývá, a dávat ho, kde chybí
Foto: FAEI.cz
Popisek: Dalibor Levíček

„Je otázkou, jak zdravě a kvalitně se chudí lidé stravují. Příjmovou chudobou u nás trpí asi milion lidí a materiální deprivací, kde je jedním z kritérií vydatné jídlo alespoň obden, asi půl milionu Čechů,“ konstatuje Levíček v rozhovoru a dodává: „Mezi koncovými klienty máme i běžné seniory, kteří třeba žijí sami a v druhé půlce měsíce už jim opravdu zbývají peníze pouze na základní potraviny.“

Dalibor Levíček je původní profesí učitel a dlouhá léta byl zaměstnán jako tajemník Veterinární a farmaceutické fakulty Brno. Kromě práce ve vysokém školství působí rovněž pro Potravinovou banku pro Brno a Jihomoravský kraj, kde je aktuálně místopředsedou.

V rozhovoru vysvětluje, že principem potravinových bank je brát jídlo tam, kde přebývá a dávat ho, kde chybí. „V praxi každý den svážíme neprodané potraviny ze supermarketů a předáváme je pomáhajícím organizacím, které je už samy rozdají mezi své klienty. Spolupracujeme tak s velkými neziskovkami, jako jsou Armáda spásy nebo Charita, ale i s malými skupinami, katolickými farnostmi nebo evangelickými sbory.“

Celý rozhovor s Daliborem Levíčkem si můžete přečíst ZDE.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

autor: Tisková zpráva

Bety.cz - magazín nejen pro mámy - horoskopy, recepty, diskuse, soutěže

Bety.cz TESTOVÁNÍ - Testujte s námi nové produkty či služby a o své názory a doporučení se podělte s ostatními čtenářkami Bety.cz.

Prostřeno.cz - recepty on-line - vaření, recepty, gastronomie

reklama
Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

KRNAP: Vytváříme nová tokaniště pro tetřívka

22:24 KRNAP: Vytváříme nová tokaniště pro tetřívka

Pro tetřívka obecného jsou Krkonoše jednou ze dvou posledních oblastí s relativně početným výskytem.…