Dalibor Levíček: Brát jídlo, kde přebývá, a dávat ho, kde chybí

06.08.2018 14:53

Prostřednictvím Potravinové banky lze účinně pomoci lidem v nouzi. V brněnském nákupním centru Avion můžete rýži, těstoviny a další potraviny dokonce vkládat do tzv. FoodBoxu. „Letos bychom chtěli vyrobit šest až osm dalších a doufáme, že si je lidi oblíbí,“ říká Dalibor Levíček, místopředseda Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj.

Dalibor Levíček: Brát jídlo, kde přebývá, a dávat ho, kde chybí
Foto: FAEI.cz
Popisek: Dalibor Levíček

„Je otázkou, jak zdravě a kvalitně se chudí lidé stravují. Příjmovou chudobou u nás trpí asi milion lidí a materiální deprivací, kde je jedním z kritérií vydatné jídlo alespoň obden, asi půl milionu Čechů,“ konstatuje Levíček v rozhovoru a dodává: „Mezi koncovými klienty máme i běžné seniory, kteří třeba žijí sami a v druhé půlce měsíce už jim opravdu zbývají peníze pouze na základní potraviny.“

Dalibor Levíček je původní profesí učitel a dlouhá léta byl zaměstnán jako tajemník Veterinární a farmaceutické fakulty Brno. Kromě práce ve vysokém školství působí rovněž pro Potravinovou banku pro Brno a Jihomoravský kraj, kde je aktuálně místopředsedou.

V rozhovoru vysvětluje, že principem potravinových bank je brát jídlo tam, kde přebývá a dávat ho, kde chybí. „V praxi každý den svážíme neprodané potraviny ze supermarketů a předáváme je pomáhajícím organizacím, které je už samy rozdají mezi své klienty. Spolupracujeme tak s velkými neziskovkami, jako jsou Armáda spásy nebo Charita, ale i s malými skupinami, katolickými farnostmi nebo evangelickými sbory.“

Celý rozhovor s Daliborem Levíčkem si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…