Další kontrola ve skladu paliv. Společnost Viktoriagruppe doplnila chybějících 700 tisíc litrů nafty a zaplatila pokutu

31.07.2014 17:43

Kontroloři Správy státních hmotných rezerv se vrátili do skladu nafty v německém Krailingu. Z předběžných výsledků jejich měření vyplývá, že chybějící nafta byla doplněna. To znamená, že Správě žádná škoda nevznikla.

Další kontrola ve skladu paliv. Společnost Viktoriagruppe doplnila chybějících 700 tisíc litrů nafty a zaplatila pokutu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nafta, ilustrační foto.

Společnost Viktoriagruppe, která sklad provozuje, už také zaplatila uloženou pokutu. SSHR jí zároveň snížila poplatek za skladování. Celková výše sankcí přesáhla půl milionu korun.

Podle předsedy Správy Pavla Švagra v žádném případě nejde o špatné hospodaření úřadu, ale právě naopak je to první výsledek větší kontrolní činnosti:

“Tato akce vyslala jasný signál i dalším firmám, které skladují pro SSHR jiné komodity, že musí přesně dodržovat podepsané smlouvy. Kontroly totiž budou pokračovat a budeme je provádět mnohem častěji.“

Ještě na začátku týdne chybělo ve skladu společnosti Viktoriagruppe 700 tisíc litru nafty. Jde přitom o část strategických zásob České republiky. Firma se původně hájila tím, že částečně šlo o uznatelnou ztrátu, která vznikla při dopravě a skladování, a že další část chybějící nafty byla v produktovodech, které rozvádějí naftu po areálu do jednotlivých nádrží.

Podle Správy bylo toto vysvětlení nepřijatelné. Smlouva totiž jasně říká, že nafta musí být v nádržích dostupná po celou dobu v předepsaném množství. A proto společnost vyzvala, aby naftu okamžitě doplnila a uložila jí pokutu.

Správa státních hmotných rezerv je ústřední orgán státní správy pro hospodářská opatření v krizových situacích a pro státní hmotné rezervy. Hmotné rezervy jsou více než z poloviny tvořeny ropou a ropnými produkty, jejichž množství je určeno mezinárodními závazky České republiky. Součástí státních hmotných rezerv jsou mobilizační rezervy a pohotovostní zásoby určené pro 24 typových krizových situací. Pohotovostní zásoby vznikají podle požadavků jednotlivých resortů. Správa vytváří koncepci hospodářských opatření pro krizové stavy a jejich zabezpečení podle příslušných zákonů. Sleduje celkovou výši zásob ropy a ropných produktů v ČR. Doplňuje, ochraňuje, obměňuje a udržuje státní hmotné rezervy, včetně zásob pro humanitární pomoc. Společně s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a Ministerstvem vnitra ČR realizuje poskytování humanitární pomoci České republiky do zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…