Další pacienti z Ruské federace mají otevřenou cestu k nejmodernější léčbě rakoviny protony

09.06.2014 9:30

Hlavní onkolog Baškortostánu, jedné z republik Ruské federace, profesor Šamil Gancev podepsal v Praze memorandum o spolupráci s českým protonovým centrem, které onkologickým pacientům z jeho země otevírá přístup k nejmodernější léčbě rakoviny pomocí protonového ozařování.

Další pacienti z Ruské federace mají otevřenou cestu k nejmodernější léčbě rakoviny protony
Foto: Proton Therapy Center
Popisek: Logo Proton Therapy Center (PTC)

Baškortostán se čtyřmi miliony obyvatel zajišťuje osminu z celkové produkce ropy Ruska. Ekonomicky stabilní země patří k těm, které se svým obyvatelům snaží zajistit špičkovou léčbu. V centru pozornosti jsou onkologická onemocnění, jelikož rakovina je druhou příčinou smrti ze všech úmrtí tamních obyvatel.

Šamil Gancev je nejuznávanější autoritou své země v oblasti léčby nádorových onemocnění. Člen tamní akademie věd a zároveň ředitel kliniky onkologie ministerstva zdravotnictví byl pověřen úkolem zajistit přístup obyvatel své země k novým technologiím v léčbě rakoviny.

V pražském protonovém centru si prohlédl jeho špičkové vybavení a seznámil se s výsledky léčby. „Zařízení českého protonového centra mi připadá neskutečné, všechno je na nejvyšší technické úrovni současných možností medicíny. Cítím se tu jako v Japonsku, ne jako v srdci Evropy. Osobně jsem přesvědčen, že budoucnost onkologie leží právě v nových metodách léčby, které jsou šetrné a přibližují se přirozené samoregulaci organizmu a protonová léčba mezi ně nepochybně po právu patří,“ řekl profesor Gancev .

Hlavním předmětem spolupráce mezi PTC a Baškortostánem je moderní léčba nádorů. Ta by měla být pacientům Státní kliniky onkologie Ministerstva zdravotnictví v Ufě zpřístupněna již od června.

Součástí memoranda o spolupráci je kromě vlastní léčby také odborné vzdělávání radiačních onkologů a klinických fyziků v českém protonovém centru a společné výzkumné projekty, které by měly zvýšit dostupnost moderních technologií léčby rakoviny a další formy spolupráce.

Baškortostán tak rozšiřuje seznam desítek zemí, které zajišťují pro svoje občany léčbu nádorů v nejmodernějším protonovém centru na světě. Pro české občany, s výjimkou klientů Vojenské zdravotní pojišťovny, však zůstává tato léčba stále nedostupná. Pojišťovny individuální žádosti téměř neschvalují, a tak jedinou cestou k šetrné protonové léčbě je vlastní úhrada samoplátců.

Proton Therapy Center (www.ptc.cz) zahájilo provoz na konci roku 2012. Protonová léčba je nejmodernější způsob ozařování nádorů, šetří zdravé tkáně a orgány a dává tak pacientům šanci na vyléčení a dobrou kvalitu života. Pomocí protonů se léčí především jasně ohraničené nádory. V pražském protonovém centru léčíme zejména nádory v dětském věku, mozkové tumory, lymfomy, nádory hlavy a krku, plic, slinivky břišní a karcinomu prostaty. Součástí Protonového centra je i kompletní diagnostická část zahrnující CT, MR a PET/CT. Samozřejmostí je vícejazyčný personál. Protonová léčba = léčba bez zbytečných nežádoucích vedlejších účinků

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…