Další pacienti z Ruské federace mají otevřenou cestu k nejmodernější léčbě rakoviny protony

09.06.2014 9:30

Hlavní onkolog Baškortostánu, jedné z republik Ruské federace, profesor Šamil Gancev podepsal v Praze memorandum o spolupráci s českým protonovým centrem, které onkologickým pacientům z jeho země otevírá přístup k nejmodernější léčbě rakoviny pomocí protonového ozařování.

Další pacienti z Ruské federace mají otevřenou cestu k nejmodernější léčbě rakoviny protony
Foto: Proton Therapy Center
Popisek: Logo Proton Therapy Center (PTC)

Baškortostán se čtyřmi miliony obyvatel zajišťuje osminu z celkové produkce ropy Ruska. Ekonomicky stabilní země patří k těm, které se svým obyvatelům snaží zajistit špičkovou léčbu. V centru pozornosti jsou onkologická onemocnění, jelikož rakovina je druhou příčinou smrti ze všech úmrtí tamních obyvatel.

Šamil Gancev je nejuznávanější autoritou své země v oblasti léčby nádorových onemocnění. Člen tamní akademie věd a zároveň ředitel kliniky onkologie ministerstva zdravotnictví byl pověřen úkolem zajistit přístup obyvatel své země k novým technologiím v léčbě rakoviny.

V pražském protonovém centru si prohlédl jeho špičkové vybavení a seznámil se s výsledky léčby. „Zařízení českého protonového centra mi připadá neskutečné, všechno je na nejvyšší technické úrovni současných možností medicíny. Cítím se tu jako v Japonsku, ne jako v srdci Evropy. Osobně jsem přesvědčen, že budoucnost onkologie leží právě v nových metodách léčby, které jsou šetrné a přibližují se přirozené samoregulaci organizmu a protonová léčba mezi ně nepochybně po právu patří,“ řekl profesor Gancev .

Hlavním předmětem spolupráce mezi PTC a Baškortostánem je moderní léčba nádorů. Ta by měla být pacientům Státní kliniky onkologie Ministerstva zdravotnictví v Ufě zpřístupněna již od června.

Součástí memoranda o spolupráci je kromě vlastní léčby také odborné vzdělávání radiačních onkologů a klinických fyziků v českém protonovém centru a společné výzkumné projekty, které by měly zvýšit dostupnost moderních technologií léčby rakoviny a další formy spolupráce.

Baškortostán tak rozšiřuje seznam desítek zemí, které zajišťují pro svoje občany léčbu nádorů v nejmodernějším protonovém centru na světě. Pro české občany, s výjimkou klientů Vojenské zdravotní pojišťovny, však zůstává tato léčba stále nedostupná. Pojišťovny individuální žádosti téměř neschvalují, a tak jedinou cestou k šetrné protonové léčbě je vlastní úhrada samoplátců.

Proton Therapy Center (www.ptc.cz) zahájilo provoz na konci roku 2012. Protonová léčba je nejmodernější způsob ozařování nádorů, šetří zdravé tkáně a orgány a dává tak pacientům šanci na vyléčení a dobrou kvalitu života. Pomocí protonů se léčí především jasně ohraničené nádory. V pražském protonovém centru léčíme zejména nádory v dětském věku, mozkové tumory, lymfomy, nádory hlavy a krku, plic, slinivky břišní a karcinomu prostaty. Součástí Protonového centra je i kompletní diagnostická část zahrnující CT, MR a PET/CT. Samozřejmostí je vícejazyčný personál. Protonová léčba = léčba bez zbytečných nežádoucích vedlejších účinků

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…