Dalších 30 rukopisů z Vojenského historického ústavu je přístupných on-line

26.11.2017 11:56

Vojenský historický ústav Praha i v letošním roce pokračoval v digitalizaci a on-line zpřístupňování svého fondu rukopisů, který je součástí Knihovny VHÚ Praha.

Dalších 30 rukopisů z Vojenského historického ústavu je přístupných on-line
Foto: VHÚ
Popisek: Vojenský historický ústav, logo

Z tří desítek rukopisů zpřístupněných v roce 2017 můžeme jmenovat například pravidla výcviku rakouské armády, příručku pochodových cvičení či některá kartografická díla, která mají vedle své informační hodnoty také svoji výtvarnou kvalitu.

Digitalizace probíhá v rámci programu Memoriae Mundi Series Bohemica a tedy i programu UNESCO Paměť světa. Digitalizované rukopisy jsou pak on-line dostupné 24 hodin denně, 7 dní v týdnu v Manuscriptoriu, tedy v jedné z největších evropských digitálních knihoven specializovaných na středověké a raně novověké rukopisy, do níž přispívá více než 100 nejen evropských institucí včetně několika národních knihoven. Prostřednictvím této digitální knihovny se dokumenty stávají také součástí projektu digitální knihovny Europeana.

Nyní vám můžeme předložit výsledek, který jistě potěší nejednoho badatele v oblasti vojenství raného novověku. Jde zejména o příručky k výcviku vojska, zastoupena je ale také kartografie a teoretická díla věnující se fortifikacím; množstvím nákresů je výjimečný výklad o palných zbraních sign. IIR C 15860. Většina digitalizovaných svazků pochází z knihovny rodu Thun-Hohensteinů v Děčíně a z knihovny sasko-těšínských vévodů.

Seznam dokumentů s odkazy na jejich on-line digitální kopie naleznete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…