Den českého piva nabídne mimořádná piva, speciální menu, mimořádné prohlídky pivovarů i školu čepování

21.09.2014 10:26

Na sobotu 27. září chystají české restaurace a hospody napříč celou republikou pro milovníky piva zajímavé chuťové zážitky. V předvečer svátku sv. Václava, patrona českého piva, totiž nabídnou více než čtyři tisíce hospod speciální pivní menu či vynikající piva, často uvařená právě pro tuto příležitost. Do poloviny z nich například putuje z Mekky českého piva, Plzně, mimořádná várka ležáku Gambrinus První Chmel dochmelená čerstvým letošním chmelem, kterou sládci uvařili právě pro tuto příležitost.

Den českého piva nabídne mimořádná piva, speciální menu, mimořádné prohlídky pivovarů i školu čepování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pivo

Do druhého ročníku oslav Dne českého piva se zapojí řada českých pivovarů a lidé si budou moci vychutnat speciální pivní akce doslova na každém kroku. Poslední zářijovou sobotu a posléze i neděli bude možné ochutnat skvělá piva, ale také se i více dozvědět o jejich výrobě. Podle Svazu českých pivovarů a sladoven je cílem akce vybudovat dlouhodobou tradici oslav Dne českého piva, celonárodního svátku připomínajícího to nejlepší z české pivovarské historie a současnosti. Do akce se i v letošním roce zapojil pivovar Gambrinus. „Do dvou tisíc hospod po celém Česku dorazí na oslavy mimořádná várka ležáku nazvaná Gambrinus První chmel, kterou jsme dochmelili čerstvým žateckým chmelem. Tento po chmelu vonící a chuťově plný ležák je naší pozvánkou do restaurací a hospod. Pokud se však lidé vypraví přímo k nám do Plzně, mohou při prohlídkách pivovaru na vlastní kůži zažít, jak se pivo vůbec vyrábí i jak se správně čepuje,“ vysvětlil sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek.

Každý, kdo navštíví přímo západočeskou metropoli, se může detailně seznámit s chodem místních pivovarů, jejich historií, anebo se od samotných sládků naučit správně čepovat pivo. V pivovarech Plzeňského Prazdroje, včetně Gambrinusu, očekávají na svátky zvýšenou návštěvnost. „Počet návštěv našich pivovarů každoročně roste, což nám potvrzuje stále vyšší zájem konzumentů o proces výroby piva,“ řekl sládek Gambrinusu Pavel Zítek. Proto bude i častější frekvence prohlídek pivovarů, a také návštěvnického centra, které je úvodem do historie českého pivovarnictví.

Trend rostoucího zájmu o postupy a suroviny, které se při vaření piva používají a jak se jednotlivá piva vyrábějí, potvrdila i studie Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR z roku 2013. Z provedeného výzkumu vyplývá kromě rostoucího zájmu o pivní tématiku i fakt, že pivo téměř všichni respondenti považují za český národní nápoj, jsou přesvědčeni, že se s ním můžeme chlubit v zahraničí. Výrazná většina si také myslí, že je nejlepší na světě, přičemž intenzita těchto mínění za posledních 10 let vzrostla, a to dokonce silněji u žen než u mužů.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

autor: Tisková zpráva

Bety.cz - magazín nejen pro mámy - horoskopy, recepty, diskuse, soutěže

Bety.cz TESTOVÁNÍ - Testujte s námi nové produkty či služby a o své názory a doporučení se podělte s ostatními čtenářkami Bety.cz.

Prostřeno.cz - recepty on-line - vaření, recepty, gastronomie

reklama
Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

Univerzita Karlova: Výstava Člověk v náhradách získala prestižní cenu

9:15 Univerzita Karlova: Výstava Člověk v náhradách získala prestižní cenu

Ve Smetanově síni Obecního domu v Praze byly udělovány prestižní ceny XVI. ročníku Národní soutěže m…