Díky Lesům ČR již mají Jizerské hory následky povodní z roku 2010 za sebou

20.04.2014 20:43

Lesy České republiky, s. p., úspěšně odstranily veškeré následky velkých povodní v Jizerských horách, které oblast postihly v srpnu 2010. Rozsáhlé opravy za více než 68 milionů korun probíhaly na Hájeném, Černém, Sloupském a Malém Sloupském potoce. Jde o území obce Bílý Potok a města Hejnice - osady Ferdinandov v okrese Liberec v Libereckém kraji.

Díky Lesům ČR již mají Jizerské hory následky povodní z roku 2010 za sebou
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Povodně v korytech toků poničily původní podélná a příčná opevnění a zapříčinily vznik řady břehových nátrží.

„Povodně v Jizerských horách nám přidělaly velké starosti,“ přiznává Tomáš Sajdl, vedoucí Správy toků Lesů ČR, oblasti povodí Labe. „Museli jsme zrekonstruovat řadu podélných opevnění, například opěrné zdi nebo rovnaniny, a stabilizovat dna vodních toků příčnými objekty. Na tyto objekty byly použity převážně kameny o hmotnosti nad tři tuny. Na odstranění všech povodňových škod výše uvedených vodních toků včetně zabezpečovacích prací jsme celkově použili 39 tisíc tun lomového kamene,“ popisuje detaily rekonstrukčních prací Tomáš Sajdl.

Veškerý použitý kámen na stavbách je výhradně lomový kámen místního původu – liberecká žula. Lesy ČR rekonstrukční práce provedly i co nejšetrněji vůči vodním živočichům. Výsledkem je zlepšení migrační prostupnosti na vodních tocích, bez které by některé ryby a další živočichové nemohly dlouhodobě přežívat.

Rozsáhlé ničivé povodně postihují celou oblast Jizerských hor a jejich podhůří od nepaměti. Jejich příčinou bývají průtrže mračen, rychle tající sněhy a dlouhotrvající deště. První písemně zaznamenaná povodeň byla v červnu 1432. Mezi lety 1432 - 1888 je evidováno 35 obzvláště velkých povodní, které se vyskytovaly v měsících červen až srpen. Např. ve dnech 19. - 20. 8. 1688 nastala v horách průtrž mračen, při které velká voda odnesla veškeré mosty a lávky. Staré záznamy dále uvádějí, že jedna z největších povodní, která zasáhla nejen Smědou, ale celé Jizerské hory i jejich okolí, přišla na přelomu července a srpna 1858. Voda přivalila během povodně balvany o váze 6 tun, strhla několik domů, zničila splavy, mosty a lávky a poškodila pozemky. Nebývalého rozsahu však dosáhly záplavy 3. - 4. 7. 1958, kdy silné deště toho roku sužovaly celou Evropu. Po povodni následovala regulace koryt, které jsou patrné dodnes.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 38 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…