Dny evropského dědictví se blíží, k návštěvě zve i vodní elektrárna Střekov

03.09.2014 17:00

V rámci Dnů evropského dědictví, během nichž jsou zpřístupněny většinou zdarma historické, kulturní i technické památky po celé České republice, bude možné 6. a 7. a následně také 13. a 14. září navštívit vodní elektrárnu Střekov v Ústí nad Labem. Další národní technická památka malá vodní elektrárna Želina, kterou na severu Čech obhospodařuje Skupina ČEZ, je bohužel pro veřejnost z důvodů komplexní sanace všech svých betonových částí uzavřena.

Dny evropského dědictví se blíží, k návštěvě zve i vodní elektrárna Střekov
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Vodní elektrárna Střekov má tři vertikální Kaplanovy turbíny a instalovaný výkon 19,5 MW, přičemž elektřinu vyrábí již od roku 1936. Je největší vodní elektrárnou na severu Čech. Za celý loňský rok si ji prohlédlo 1 309 zájemců a během prvního pololetí letošního roku jich už bylo 829.

Nejvíce jich zatím přišlo 22. března během Světového dne vody (355 návštěvníků), další dorazili v rámci 17, vesměs školních, exkurzí. V průběhu roku si lze toto vodní dílo prohlédnout nejen během předem objednaných návštěv, ale právě i v rámci takzvaných dnů otevřených dveří. Zatímco během Světového dne vody je to opravdu možné jen v jeden den, a to nejbližší sobotu před nebo po oficiálním datu, v případě Dnů evropské dědictví jsou to vždy dvě po sobě jdoucí soboty a neděle. V letech 2008 až 2013 si tak vodní elektrárnu Střekov prohlédlo 4 282 osob.

Poslední každoroční „den otevřených dveří“ je v průběhu Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR, jehož je Skupina ČEZ tradičním generálním partnerem. Tento celorepublikový technicko - vědecký festival trvá ovšem ve skutečnosti čtrnáct dní, a tak jsou návštěvníkům vodní elektrárny Střekov otevřeny dveře po všechny dny během prvních dvou listopadových týdnů. V tomto případě je ovšem nutné se na prohlídku objednat předem.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…