Dotace 593 milionů korun z EU potěší řidiče a školáky v Moravskoslezském kraji

27.05.2014 13:34

Evropská dotace 593 milionů korun zlepší dopravu a zajistí moderní vybavení základních a středních škol v Moravskoslezském kraji.

Dotace 593 milionů korun z EU potěší řidiče a školáky v Moravskoslezském kraji
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Rekonstrukcí projde šest úseků silnic II. a III třídy.  Přispěje na to dotace 274 milionů korun. S pomocí 130 milionů korun přibudou v 29 obcích chodníky, přechody a další bezpečnostní prvky. Moderní vybavení do učeben jazyků, fyziky, chemie a informačních technologií získá 109 základních škol. Uplatní při tom 147 milionů korun. Dalších 42 milionů korun z EU umožní vybavit přírodovědné a strojírenské laboratoře na 9 středních školách. Financování projektů penězi z EU dnes schválila Regionální rada Moravskoslezsko.

„S rozdělováním evropských peněz se blížíme do finiše. Díky velkému objemu schválené dotace jsme nyní na dosah od uplatnění všech 20 miliard korun z EU, které máme pro náš kraj k dispozici do roku 2015,“ přiblížila Kateřina Dostálová, ředitelka Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko, kde hodnotí a proplácejí žádosti o dotace. Zdůraznila, že právě do konce roku 2015 musí být všechny podpořené projekty hotové.

Nejvíce evropských peněz si vyžádá rekonstrukce šesti úseků silnic a několika mostů. Jedná se o tři úseky silnic II. třídy v Ostravě – z Poruby do Klimkovic, rekonstrukci části Muglinovské a Opavské ulice. Lépe se pojede také po silnicích III. třídy, například z Litultovic do Moravice nebo z Nové Horky do Kunína.    

„Co nejjednodušší jsme udělali cestu k evropským penězům pro základní školy. Nevyžadovali jsme žádné formality navíc a posuzovali pouze užitečnost projektů. Uspělo 109 ze 114 škol, které si o dotaci řekly. Jednorázově jsme tak podpořili větší pětinu všech základních škol v kraji, nehledě na desítky dalších dříve podpořených škol,“ poznamenala Dostálová. 

Regionální rada Moravskoslezsko v letech 2007-2013 zodpovídá za uplatnění přibližně 20 miliard korun z evropských fondů určených na rozvoj kraje. Podpořila přes 950 projektů dopravní infrastruktury, veřejných služeb, rozvoje měst a venkova, cestovního ruchu nebo regenerace brownfields. Za uskutečněné projekty a jejich části proplatila příjemcům 12,7 miliard korun.

Mgr. Michal Sobek
manažer vnější komunikace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…