Drážní úřad: Někteří lidé si stále pletou kolejiště s pěší zónou

10.03.2017 21:32

Ačkoliv mají cestující a obecná veřejnost zakázaný vstup do kolejiště, vyjma oficiálních míst pro přechod, přesto se najdou mezi nimi lidé, kteří zákonné omezení porušují a ohrožují tím bezpečnost nejen svou, ale i železničního provozu.

Drážní úřad: Někteří lidé si stále pletou kolejiště s pěší zónou
Foto: Drážní úřad
Popisek: Drážní úřad

Za rok 2016 Drážní úřad projednával 338 přestupků, ve kterých bylo celkově uloženo pokut za 133 400 Kč. Náklady na správní řízení v těchto případech činily 17 200 Kč. Dalších 131 přestupků s pokutami za 11 600 Kč bylo odloženo, zastaveno nebo postoupeno k dořešení jiným úřadům.

Přestože zákon o dráhách jasně zakazuje pohyb osob v kolejišti, případně na dalších místech, která jsou pro širokou veřejnost vyloučena, najdou se tací, kteří si z toho moc těžkou hlavu nedělají. Nerespektování těchto pravidel může mít ovšem fatální následky. Blíží-li se vlak k osobě, která nemá v kolejišti co pohledávat, zažívají strojvedoucí doslova infarktové situace. Na rozdíl od těchto „pochůzkářů“ totiž vědí, že zákony fyziky nelze obelstít. Mnohatunový kolos řítící se nemalou rychlostí má brzdnou dráhu i několik set metrů, v opravdu vysokých rychlostech nezřídka klidně i přes kilometr.

I když je všeobecně známo, že se po kolejích nechodí, někteří lidé si, zdá se, dosud stále pletou kolejiště s chodníkem. Po tramvajových kolejích ve městě se také nikdo nepohybuje, je to zkrátka nebezpečné. Proto bychom uvítali, kdyby si tito hazardéři uvědomili možné tragické následky dříve, než k nim skutečně dojde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…