Držení telefonu patří k nejnebezpečnějším přestupkům, BESIP na to upozorňuje videem baviče Mikýře

31.03.2024 7:14 | Tisková zpráva

Díky chytrým telefonům jsme si zvykli být pořád online, reagovat na zprávy, sledovat videa, pouštět si hudbu, nastavit navigaci a tak dále. 34 % řidičů podle aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven přiznává, že telefon při řízení někdy používá. Kvůli nepozornosti za volantem přitom zemřelo v roce 2023 na českých silnicích 53 lidí, to je 13 % ze všech smrtelných nehod.

Držení telefonu patří k nejnebezpečnějším přestupkům, BESIP na to upozorňuje videem baviče Mikýře
Foto: Archiv
Popisek: BESIP - nové logo

Z dopravních statistik vyplývá, že za posledních 10 let vzrostla četnost přestupků nedovoleného držení telefonu za jízdy o téměř 50 %. Ze všech bodovaných přestupků je držení telefonu nebo jiného záznamového zařízení 3. nejčastějším přestupkem. Pokud jde o souhrn všech dopravních nehod, včetně těch méně závažných, nepozornost za volantem drží dokonce smutné prvenství: jde o nejčastější příčinu dopravních nehod na našich silnicích. Ročně se jedná o více než 16 tisíc nehod, při nichž zemře v průměru více než 50 lidí. Nehody, které vzniknou v důsledku nepozornosti řidiče, mívají velmi vysokou závažnost.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41571 lidí

I proto se od ledna výrazně zpřísnila sankce za držení telefonu při řízení. Nyní za tento přestupek řidič dostane 4 trestné body a pokutu na místě v rozmezí 2500-3500 Kč. Ve správním řízení může pokuta za držení telefonu nebo jiného záznamového zařízení dosáhnout dokonce až 10 000.

„Při přípravě nové podoby bodového systému jsme vycházeli z analýzy toho, jaké přestupky jsou nejnebezpečnější z pohledu závažných dopravních nehod. Spolu s novelou zákona je ale také důležité vysvětlovat, proč je například používání telefonu rizikové. Připravili jsme proto ve spolupráci s Mikýřem videa, která mluví hlavně k mladším řidičům jejich jazykem a dokážou je oslovit,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka.

Mikýřovo video je součástí seriálu informačních spotů určených především mladším řidičům a středoškolákům. Unikátní koncept staví na spolupráci Mikýře a režiséra Víta Klusáka. Výsledkem je originální kreativa, která předává důležité sdělení.

„Za poslední roky jsme se celkem naučili předávat důležité informace humornou formou, což se, doufám, povede i v tomto případě. Spolupráce s režisérem formátu Víta Klusáka už je k tomu jen třešničkou na dortu,” říká k tomu Martin Mikyska alias Mikýř.

Pokud vás zajímá, jak téma mobilu za volantem shrnul pro BESIP internetový tvůrce Mikýř, podívejte se na naše nové video ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

19:02 Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

Nevládní organizace pomáhají Romům, lidem s postižením, samoživitelkám nebo seniorům. Ombudsman prot…