Důvody pro zamítnutí hypotéky: Tyto jsou nejznámější

18.09.2018 15:37

Úvěrům na bydlení v současné době jednoznačně vévodí hypotéky. Nejde o žádnou novinku, ale o vcelku setrvalý stav. Vždyť v minulosti byly tyto dlouhodobé půjčky na bydlení také jednoznačně nejoblíbenější. Důvodů by se našlo hned několik.

Důvody pro zamítnutí hypotéky: Tyto jsou nejznámější
Foto: shutterstock.com
Popisek: Hypotéka - ilustrační foto

V první řadě je třeba zmínit nízkou úrokovou sazbu a dlouhodobé splácení klidně i v řádu 30 a více let. Za přednost hypotéky je také nutné považovat i samotný fakt, že se dokážou perfektně rozložit splátky tak, jak to klient potřebuje. V každém případě se ručí tradičně nemovitostí a to většinou do 70 % její aktuální hodnoty. Vyšší hypotéky jsou už dnes kvůli restrikcím ze strany ČNB poskytovány jen velmi zřídka. Pokud o hypotéce uvažujete, určitě byste měli vědět, za jakých pravidel jsou tyto úvěry poskytovány a kdy je možné, že vám vaši žádost zamítnou. My se právě na nejčastější důvody zamítnutí žádostí o hypotéku podíváme mnohem podrobněji.

Klient není dostatečně bonitní

Žádáte-li o hypotéku, musíte splňovat požadavky, jež má konkrétní banka. Jinými slovy, vaše bonita bude jednoznačně odpovídat kritériím dané finanční instituce. Ostatně i u půjčky online je zapotřebí splnit konkrétní, leč často ne tolik striktní požadavky poskytovatele. Bonitu si banka prověří. Zajímá ji primárně především to, jestli bude klient schopný dostát závazkům, jež se budou k jeho hypotečnímu úvěru vztahovat. Banka si velmi pečlivě hlídá, jestli žadatelé mají schopnosti splácet úvěr včas a po požadovaných částkách. Bonitu si zjistí poměrně jednoduše. Vyžádají si po zájemci o hypotéku potvrzení o jeho aktuálním příjmu a samozřejmě budou chtít vědět také o nemovitosti, jež bude zastavena. Samozřejmě si potenciálního klienta banky také lustrují v některém z registrů dlužníků. Nízkou bonitu lze řešit několika způsoby. Tradičně se žádá o prodloužení data splatnosti hypotéky. Mnohdy se přizve spolužadatel, čímž se bonita také zvýší.

Absence finanční rezervy

Ještě před realizací vašeho záměru je nezbytné mít potřebnou finanční rezervu. Jinými slovy, hypotéky jsou dnes poskytovány cca do 70 % hodnoty zastavené nemovitosti. Zbylých 30 % je zapotřebí hradit z vlastní kapsy. Pokud hotovost nemáte, vaše šance na získání hypotéky se blíží nule. Česká národní banka zavedla toto opatření z prostého důvodu, a to proto, aby si hypotéky nebrali lidé, již nemají na jejich splacení dostatek finančních prostředků. Existuje řešení takovéto situace? Samozřejmě! Představuje ho třeba i menší půjčka před výplatou, případně jiné nebankovní úvěry krátkodobého charakteru. Pokud má daný žadatel dostatečný příjem, může se do takovéhoto dobrodružství pustit.

Přítomnost dluhů žadatele

Pokud si myslíte, že si vás banka před vaším podpisem smlouvy neprověří, jste na omylu. Velmi dobře si budou procházet vaši platební minulost a morálku. Patříte-li mezi dlužníky větší částky, máte šanci na nebankovní hypotéku. I nebankovní společnosti si už ovšem začaly své potenciální klienty velmi podrobně prověřovat, takže i tady bude šance na získání hypotečního úvěru poněkud nižší. Půjčka na bydlení u nebankovní společnosti také zkrátka není pro každého.

Chybějící dokumentace ke stavbě

Velkou překážkou mohu být také nejrůznější dokumenty týkající se stavby, případně zastavěné nemovitosti. Na mysli máme zejména stavební povolení při zástavě objektu, který je ve výstavbě. Mnohé nebankovní společnosti toto při realizaci půjčky nevyžadují. Typické jsou zejména menší úvěry jako XXLcredit.cz. U objektů, které už jsou postavené a fungují pouze jako zástava, nesmí být žádné věcné břemeno a zároveň nemohou být v exekuci. Taktéž nesmí být zastavené ve vztahu k nějakému jinému předešlému nesplacenému úvěru na bydlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…