Dynn: Stali jsme se cílem rozsáhlé očerňující mediální kampaně

20.11.2012 15:16

Společnost dynn zažalovala kvůli ochraně svého dobrého jména senátora za KDU-ČSL Petra Šilara, deník E15 a některá další tuzemská média.

Dynn: Stali jsme se cílem rozsáhlé očerňující mediální kampaně
Foto: ČT
Popisek: Společnost dynn

Akciová společnost dynn podala žalobu na ochranu dobré pověsti právnické osoby na deník E15 v souvislosti s nepravdivým a společnost poškozujícím obsahem článku „Stamiliony z IT zakázek Lesů ČR se otočily ve Švýcarsku“, který byl v deníku a na jeho webových stránkách zveřejněn 23. října 2012, a článků, které v dalších dnech následovaly.

Svou dobrou pověst se společnost dynn rozhodla bránit také žalobami na některá další média, která převzala a rozvíjela nepravdivé a dehonestující informace deníku E15 o veřejných IT zakázkách realizovaných společností dynn pro státní podnik Lesy ČR. Jde o deník Lidové noviny, deník Hospodářské noviny a jejich webový portál iHNed.cz. Současně s tím společnost dynn zažalovala kvůli šíření prokazatelně nepravdivých a dehonestujících tvrzení také senátora Petra Šilara a KDU-ČSL.

Uvedená média ve svých článcích ignorovala vyjádření státního podniku Lesy ČR ze dne 23. 10. 2012, v němž byly nepravdivé informace uvedeny na pravou míru.

„Naše společnost se v posledních týdnech stala cílem rozsáhlé očerňující mediální kampaně, v jejímž rámci jsou o ní opakovaně šířeny nepravdivá tvrzení a smyšlené domněnky. Tyto lživé konstrukce vážně zasahují do dobré pověsti společnosti a navozují dojem, že jedná neeticky nebo dokonce až protiprávně,“ uvedl předseda představenstva Jiří Pantoflíček.

Společnost dynn se proto podle předsedy představenstva důrazně ohrazuje proti veškerým nepravdivým informacím uveřejněným v souvislosti s IT zakázkami pro Lesy ČR, zejména pak proti spekulacím o „mizení či vyvádění peněz ze státního podniku, předražených zakázkách, zakázkách bez výběrového řízení, napojení firmy přímo či prostřednictvím osob na jakékoliv politické strany“.

Současně s podáním výše uvedených žalob dynn a.s. vydává toto tiskové prohlášení s cílem uvést nepravdivé informace na pravou míru a poskytnout své stanovisko k nim.

V prosinci 2008 byla vyhlášena státním podnikem Lesy ČR soutěž o návrh poskytování služeb v oblasti IS/ICT. Tato veřejná soutěž byla publikována ve Věstníku veřejných zakázek Ministerstva pro místní rozvoj ČR pod evidenčním číslem formuláře 6002347812001 dne 16. 10. 2008. Tento typ soutěže je anonymní, posuzují se předložené technické návrhy řešení a ceny, aniž by bylo zřejmé, kdo který návrh předložil. Z dostupných informací vyplývá, že zadávací dokumentaci k této soutěži si vyzvedlo více než deset firem z oboru.

Vlastní soutěže o návrh se účastnili tři zájemci. Dle našich informací to byly společnosti Telefónica Czech Republic, a.s., a Logica Czech Republic s.r.o. Dne 23. 1. 2009 byly zveřejněny výsledky této veřejné soutěže na určitý výkon (soutěž o návrh) pod evidenčním číslem formuláře 6002347813001, kde ze tří hodnocených nabídek byla tou nejlepší shledána nabídka společnosti dynn s cenou 434.300.000,- Kč bez DPH. „Pokud chce někdo spekulovat o tom, zda tato cena byla odpovídající, má možnost ji porovnat s nabídkami ostatních uchazečů. Dle našich poznatků by podobné spekulace vzaly za své,“ konstatoval J. Pantoflíček.

Z podnětu společnosti SAP ČR, spol. s r.o., která nebyla účastníkem výběrového řízení, šetřil jeho průběh Úřad pro Ochranu hospodářské soutěže ČR (ÚOHS), který svým rozhodnutím dne 12. 3. 2009 správní řízení zastavil.

Rozhodnutí antimonopolního úřadu má číslo jednací ÚHOS-S335/2008/VZ-939/2009/520/JH1. Úřad se v rámci vypořádání s námitkami společnosti SAP ČR ve svém odůvodnění jednoznačně potvrdil „ že jedná-li se o návrh informačního systému, je neobvyklé, aby ho realizoval jiný dodavatel než autor. Informační systém jakožto předmět návrhu sice lze zachytit - tj. popsat, avšak popis nemůže být vyčerpávajícím způsobem úplný. Oddělení návrhu informačního systému od jeho realizace se v praxi vyskytuje zřídka a někdy je i neproveditelné“.

Pokud tedy dnes někdo tvrdí, že ÚOHS ve svém rozhodnutí postup soutěže „tvrdě zkritizoval“, buď toto rozhodnutí vůbec nečetl, nebo vědomě lže.

Po uzavření této části veřejné soutěže - soutěže o návrh poskytování služeb v oblasti IT/ICT – byla v souladu s platnou legislativou společnost dynn jako její vítěz vyzvána k účasti k jednání v jednacím řízení bez uveřejnění (JŘBU). Následné jednací řízení bez uveřejnění, na jehož základě společnost dynn získala zakázku Poskytovatel služeb IS/ICT, tedy nebyla netransparentním řízením. Pokud zákon o zadávání veřejných zakázek staví jednací řízení bez uveřejnění jako samostatný typ řízení, je třeba si uvědomit, že důvody pro toto řízení by bez předchozího vítězství v soutěži o návrh neexistovaly.

Obsahem nabídky společnosti dynn v JŘBU byly služby spojené s implementací a provozem informačních systémů, informačních a komunikačních technologií a dodávky SW a HW technologií, konkrétně:

- Manažerský informační systém
- Spisová služba s podporou datových schránek
- Dokument management systém
- Portál
- Zálohování, obnova a archivace dat
- Helpdesk (podpora koncových uživatelů), Service Desk (podpora správy IS/ICT), Asset Management (evidence HW a SW vybavení IS/ICT), Monitoring (dohledový systém)
- Konsolidace a virtualizace serverů na organizačních jednotkách
- HW infrastruktura

Rozhodně tedy nejde o žádnou nadstavbu jakéhokoliv stávajícího subsystému informačního systému Lesů ČR, ale o nové subsystémy informačního systému státního podniku Lesy ČR.

„Pokud se týká navazujících zakázek, které byly realizovány v jednacím řízení bez uveřejnění, chápeme připomínku, že cena za tyto zakázky nebyla prověřena konkurencí trhu. To ale nezakládá jakýkoliv důvod vznášet spekulace ohledně cen za provedená díla,“ konstatoval Jiří Pantoflíček.

To, zda dílo vykazuje znaky autorského díla, nesouvisí s „chtěním“ či „nechtěním“ jakéhokoliv podnikatelského subjektu. Toto posouzení náleží znalcům z příslušného oboru, případně soudům. „Pokud je námi realizované dílo posouzeno jako dílo autorské, nemáme jinou možnost, než s ním související práva uplatňovat, jinak bychom se ve vztahu ke společnosti dynn dopouštěli porušení péče řádného hospodáře. A pokud někdo volá po větší konkurenci v zakázkách a po omezení autorských práv, ať změní zákon. Jednoznačně tvrdíme, že zakázky získané na základě jednacího řízení bez uveřejnění byly získány v souladu se zákonem a realizovány za ceny na trhu obvyklé,“ uvedl předseda představenstva společnosti dynn.

Aby se zamezilo jakýmkoliv pochybnostem a spekulacím, níže jsou základní doložitelná fakta o zakázkách realizovaných akciovou společností dynn ve státním podniku Lesy České republiky v letech 2008 až 2012:

Po zahájení realizace projektů zakázky „Poskytovatel služeb IS/ICT pro LČR, s.p.“ došlo k legislativním změnám, které si vyžádaly úpravu modulu DMS pro datové schránky. Dne 14. 9. 2009 bylo zveřejněno oznámení o zadání zakázky v Jednacím řízení bez uveřejnění (JŘBÚ) pod evidenčním číslem 6003622803001 společnosti dynn v celkové výši zakázky 987.000,- Kč bez DPH.

Dne 25. 9. 2009 bylo zveřejněno ve věstníku veřejných zakázek MMR ČR Oznámení o zakázce „Dodávka, Instalace a Konfigurace Hardware“ pod evidenčním číslem formuláře 6003656702001, které se společnost dynn zúčastnila a kterou získala s nabídkovou cenou 30.843.083,- Kč bez DPH.

V průběhu realizace projektů zakázky „Poskytovatel služeb IS/ICT pro LČR, s.p.“ byly Zadavatelem identifikovány požadavky na funkcionality nad rámec rozsahu zakázky. Proto, aby nedošlo k pochybení na straně zadavatele nebo poskytovatele ve smyslu porušení platné legislativy, byl osloven soudní znalec z oboru informačních a komunikačních technologií, který zpracoval odborný posudek k realizovanému dílu a možným způsobům jeho dalšího rozšiřování.

Na základě znaleckého posudku bylo státnímu podniku Lesy ČR předloženo společností dynn dvanáct nabídek, které řešily jednotlivé požadavky nad rámec rozsahu původní zakázky „Poskytovatel služeb IS/ICT pro LČR s.p.“. Tyto nabídky byly postoupeny státnímu podniku Lesy ČR v rámci JŘBÚ a výsledky těchto JŘBÚ zveřejněny dne 4. 7. 2011.

Seznam zakázek včetně jejich evidenčních čísel formulářů je uveden na portálu Věstník veřejných zakázek, který provozuje ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
V souladu se závěry soudního znalce z oboru informačních a komunikačních technologií bylo postupováno také ve věci následné správy, podpory a rozvoje technologií dodaných společností dynn do státního podniku Lesy ČR. Na základě JŘBÚ byla mezi Lesy ČR a společností dynn uzavřena smlouva na „Servisní služby projektu Poskytovatel IS/ICT“, na období 04/2012 až 03/2016 v celkové výši 207.239.436,- Kč bez DPH. Evidenční číslo formuláře věstníku veřejných zakázek MMR ČR je 7203011015444 a bylo zveřejněno dne 30. 4. 2012. K dnešnímu dni je naplněna přibližně jedna sedmina z uvedeného objemu.

„Vzhledem k tomu, že jde o rozsáhlý program služeb a dodávek nejmodernějších IT technologií renomovaných výrobců SW a HW technologií včetně úprav na míru, jsou informace o údajném úmyslném nadhodnocení zakázek pro Lesy ČR jednoznačně účelové a zveřejňované s cílem naši společnost poškodit,“ konstatoval J. Pantoflíček.

Při mediálním vyčíslování hodnoty zakázek na IT služby pro Lesy ČR dochází k tomu, že jsou bez dalšího rozlišení sčítány zakázky pro dva na sobě nezávislé subjekty – dynn a.s. a TIME IMPORT, a.s. Bohužel však ani prostý součet předpokládaných služeb obou takto mediálně spojovaných firem neodpovídá skutečnosti. Při zmíněném způsobu vyčíslení hodnoty zakázek rovněž není zohledněno, že budou realizovány až do roku 2016. Tím nejpodstatnějším je, že obě uvedené společnosti získaly veřejnou zakázku ve dvou na sobě nezávislých, otevřených a anonymně hodnocených výběrových řízeních.

Předseda představenstva akciové společnosti dynn také jednoznačně odmítl mediální spekulace o údajném „vyvádění prostředků do zahraničí“. Společnost dynn má řadu obchodních partnerů a v rámci obchodní činnosti provádí platby v tuzemsku i v zahraničí. „Kategoricky však odmítáme informace médií, že kterákoliv z námi realizovaných plateb v tuzemsku nebo zahraničí slouží k jakémusi vyvádění prostředků. Kategoricky popíráme spekulace o vybírání stamiliónů z firemních účtů. Nehodláme ani teď, ani v budoucnu zveřejňovat své obchodní partnery či dohody s nimi uzavřené. Obchodní tajemství je standardní součástí jakékoliv obchodní smlouvy,“ uvedl Jiří Pantoflíček.

„Donedávna jsme to, co se o naší firmě psalo v médiích, nekomentovali. Byla to chyba. Věřili jsme, že média pracují profesionálně a nebudou psát o něčem, co si neprověří, nebo že budou účelově zveřejňovat lživé informace. Nyní nastal čas, kdy jsme se proti jejich šíření začali bránit právní cestou,“ řekl J. Pantoflíček.

Dynn a.s. se zabývá návrhy a realizací komplexních řešení na bázi moderních technologií, které umožní rychlejší a svobodnější přístup k informacím. Založena byla v roce 2001 za účelem realizace náročných projektů z oblasti IS/ICT a od uvedeného roku je držitelem certifikátu ISO 9001:2001. Ve společnosti pracuje téměř pět desítek zaměstnanců, její obrat v roce 2011 představoval 161 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …