ERÚ: V druhém čtvrtletí spotřeba elektřiny dál klesala, výrazně se snížila i její výroba

16.08.2023 16:08 | Tisková zpráva

Úsporný trend pokračoval i ve druhém čtvrtletí letošního roku. Spotřeba elektřiny meziročně klesla o více než 5 %, k poklesu došlo už v šestém kvartále v řadě. Ještě výrazněji se v období od dubna do června snížila výroba elektrické energie, a to o více než 13 %.

ERÚ: V druhém čtvrtletí spotřeba elektřiny dál klesala, výrazně se snížila i její výroba
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Jak vyplývá z aktuální zprávy o provozu elektrizační soustavy (ZDE), celková netto („čistá“) spotřeba elektřiny dosáhla v letošním druhém kvartálu hodnoty 13,7 TWh. To značí meziroční pokles o 5,3 %, který se rozprostřel do všech měsíců (v dubnu -5,8 %, květnu -5,5 % a červnu -4,4 %).

Spotřeba se snížila takřka u všech kategorií odběratelů, byť nerovnoměrně. Nejvyšší meziroční pokles nastal u kategorie podnikatelů na hladině nízkého napětí (-9,4 %), následovali velkoodběratelé na hladině vysokého napětí (-6,4 %). Spotřeba domácností se snížila pouze o 1,4 %, u velkoodběratelů na hladině velmi vysokého napětí dokonce o 0,9 % vzrostla.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23345 lidí

„Při meziročním srovnávání je klíčové zmínit válku na Ukrajině a její důsledky na ceny energií. Domácnosti svou spotřebu snížily už ve druhém čtvrtletí loňského roku, a to o bezprecedentních 12,6 %. Vzhledem k nízkému srovnávacímu základu z loňského roku jsou tak jejich meziroční úspory pro letošní druhé čtvrtletí nižší, byť se u nich spotřeba dále snížila o více než procento,“ říká Stanislav Trávníček, předseda ERÚ. V roce 2022 klesala rovněž spotřeba velkoodběratelů z velmi vysokého napětí (-5,7 %), zatímco u podnikatelů naopak stoupala (+6,3 %).

V České republice se od začátku dubna do konce června vyrobilo 15,3 TWh netto (16,4 TWh brutto[1]) elektřiny, což je o 13,1 % (resp. 13,4 % brutto) méně než loni za stejné období. Meziroční pokles netto výroby byl zaznamenaný u obou hlavních zdrojů elektřiny – jak u jaderných (-4,6 %), tak parních (-26,2 %) elektráren, které výrobu omezily vůbec nejvíc. Pokles jejich výroby do velké míry souvisí i se stále vysokou cenou emisních povolenek – palivem je totiž především uhlí, jehož cenu povolenky výrazně zvyšují.

Větší množství elektřiny naopak vyprodukovaly větrné (+35,2 %) a přečerpávací (+27,6 %) elektrárny.

Česká republika byla i v letošním druhém čtvrtletí vývozcem elektřiny. Přeshraniční saldo za celé čtvrtletí ale činilo pouze 0,8 TWh (před rokem ve stejném období to bylo 2,1 TWh). V květnu dokonce import přesáhl export (o 76,9 GWh), což se stalo poprvé od roku 2003, kdy ERÚ zpracovává zprávy o provozu elektrizační soustavy.

Poznámka:
[1] včetně technologické vlastní spotřeby elektřiny a ztrát vzniklých při výrobě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…