ERÚ podpořil zajištění energetické bezpečnosti pro občany ČR

16.06.2016 14:50

V rámci desetiletých plánů rozvoje přenosové soustavy, které provozovatel přenosové soustavy společnost ČEPS, a.s., každý rok předkládá Ministerstvu průmyslu a obchodu a Energetickému regulačnímu úřadu, byly podpořeny investice do zásadních bezpečnostních prvků, tzv. PST transformátorů (Phase Shifting Transformers – transformátory s regulací fáze).

ERÚ podpořil zajištění energetické bezpečnosti pro občany ČR
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Tyto transformátory zabrání nebezpečným „přetokům" elektrické energie z Německa, kdy přes naše území proudí neplánovaně velké množství elektřiny vyrobené větrnými a solárními elektrárnami na severu země. Německo stále nemá vybudované elektrické propojení dostatečné kapacity ze severu na jih země, z toho důvodu jsou při nadvýrobě elektřiny využívány a zatěžovány přenosové soustavy okolních zemí, zejména pak přenosová soustava ČR a Polska. V rámci propojených soustav v Evropě by lokální problém na německé straně mohl snadno způsobit značné problémy i za hranice, kdy nejvýznamnějším hrozbou je blackout (výpadek elektřiny) na rozsáhlém území Evropy.

Na polské straně PST transformátory již dokončují, o to je jejich dostavba na naší straně hranice zásadnější, protože by tak v dohledné době mohly být přetoky z Německa silnější o „zredukovanou" část přetoku na hranici Německa a Polska.

Nové transformátory v budoucnu ochrání naše území před těmito neplánovanými toky elektřiny, které by v krajním případě mohly způsobit značné národohospodářské škody v podobě blackoutu. Životnost těchto speciálních transformátorů je až 40 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec