EUROVIA CS: Soud fakticky potvrdil, že dálnice D47 byla předána

22.07.2012 13:57

Všechny vady se musejí řešit v řádném reklamačním řízení.

EUROVIA CS: Soud fakticky potvrdil, že dálnice D47 byla předána
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ing. Martin Borovka, generální ředitel Eurovia CS

Rozhodčí soud v pondělí 16. 7. 2012 fakticky potvrdil právní názor společnosti EUROVIA CS o tom, že v minulosti došlo k předání a převzetí stavby dálnice D47 v souladu se smlouvou o dílo. Splnění povinnosti předat stavbu dálnice D47 je podle soudu natolik nepochybné, že o něm není třeba rozhodovat; proto soud z procesních důvodů nevydal rozhodnutí požadované společností EUROVIA CS a žalobu jako nedůvodnou zamítl.

Tímto rozhodnutím bylo potvrzeno, že vztah mezi ŘSD jako investorem a EUROVIA CS jako zhotovitelem díla se musí řídit režimem vytýkání vad a jejich odstraňování v rámci standardního reklamačního řízení, což společnost EUROVIA CS od počátku požadovala.

 Společnost EUROVIA CS je přesvědčena, že toto rozhodnutí arbitrážního soudu ukončí vleklé neproduktivní období absurdních a uměle eskalovaných právních sporů o tom, zda stavba dálnice D47 byla v roce 2007 řádně předána a převzata, vyvolané dnes již bývalým šéfem ŘSD Reném Porubou, a že otevře cestu ke standardnímu řešení všech objektivních vad dálnice v rámci řádného reklamačního řízení. EUROVIA CS je k tomuto řešení po celou dobu připravena, což od počátku veřejně deklarovala, nezbytnou podmínkou k tomu však je potřebná součinnost ŘSD.
K žalobě podané společností EUROVIA CS

Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR vydal rozhodnutí ve věci žaloby podané společností EUROVIA CS proti Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). EUROVIA CS podáním žaloby v únoru letošního roku reagovala na nestandardní právní postup ŘSD, které svým dopisem ze 7. února t. r. prohlásilo, že stavba dálnice nebyla nikdy řádně dokončena a předána, a že podle názoru ŘSD je společnost EUROVIA CS v prodlení s povinností dálnici D47 předat.

 EUROVIA CS nikdy nepochybovala o tom, že kuriózní právní postoj, k němuž se ŘSD uchýlilo, je neudržitelný, neboť odporuje právním předpisům, skutečnosti a prakticky popírá postup obou stran v uplynulých pěti letech od dokončení a předání stavby. Právní názor ŘSD nicméně přinutil společnost EUROVIA CS k podání žaloby u příslušného rozhodčího soudu tak, aby bylo co nejdříve najisto stanoveno, v jakém vztahu navzájem EUROVIA CS a ŘSD ohledně stavby D47 vystupují a jakými pravidly se jednání o vadách díla nadále řídí.

 Přestože ve svém rozhodnutí soud nevydal rozhodnutí, které požadovala společnost EUROVIA CS, procesním důvodem zamítnutí byla právě skutečnost, že s ohledem na předložené důkazy nemůže být pochyb o předání a převzetí, a je tedy bezpředmětné, aby o této otázce jednal soud. Podle soudu je totiž tento fakt natolik evidentní, že neexistuje naléhavý právní zájem na určení, zda dálnice byla předána a převzata, a proto žalobu zamítl. Přes zamítnutí žaloby společnosti EUROVIA CS tak bylo potvrzeno, že dálnice D47 byla a nadále je ve vlastnictví ŘSD a jakékoli vracení dálnice či její znovupředání nepřichází v úvahu.
K protižalobě podané ŘSD

Ředitelství silnic a dálnic v rámci rozhodčího řízení reagovalo protižalobou, v níž se domáhalo určení, že společnost EUROVIA CS porušila povinnost stavbu dálničního tělesa předat v souladu se smlouvou a stavebním povolením a že technické parametry dálničních mostů neodpovídají požadavkům smlouvy o dílo. ŘSD v protižalobě tvrdilo, že EUROVIA CS je proto údajně nadále v prodlení s povinností stavbu řádně předat.

 ŘSD v protižalobě mj. výslovně tvrdilo, že porušení povinností společnosti EUROVIA CS při stavbě dálnice D47 spočívá v (i) údajném použití jiných než sjednaných materiálů v násypu stavby v podstatném rozsahu (ii) údajném nedodržení předepsaného složení a mocnosti jednotlivých konstrukčních vrstev násypu, (iii) údajném použití výrobků, které nesměly být uváděny na trh, (iv) údajném umístění odpadu v násypu stavby, a dále (v) v tom, že konstrukční provedení mostních staveb nevyhovuje předepsaným technickým parametrům dle smlouvy.

 Rozhodčí soud zamítl protižalobu i přesto, že provedl veškeré důkazy předložené ze strany ŘSD k podpoře protižaloby, včetně řady tzv. inspekčních zpráv a dalších odborných stanovisek a podkladů dodaných ŘSD.

 Více informací o kauze lze nalézt na www.pravdaod47.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…