Effectix: Popularitu “selfie” potvrzuje i vyhledávání. Doma i ve světě

13.03.2014 16:40

„Selfie”, fotografie sebe sama pořízené nejčastěji mobilním telefonem v poměrně charakteristické póze, je fenoménem sociálních sítí i nový slovem v angličtině. Oskarová skupinová selfie navíc odstartovala novou vlnu zájmu o toto slovo, vlnu, kterou můžeme velmi snadno sledovat ve vyhledávání.

Effectix: Popularitu “selfie” potvrzuje i vyhledávání. Doma i ve světě
Foto: red
Popisek: Effectix.com

„Selfie” se stala slovem roku 2013 a již v průběhu roku bylo toto slov přidáno do anglických slovníku. Zájem ve vyhledávačích v březnu 2014 předčí všechna očekávání, velmi pravděpodobně hlavně díky skupinové „selfie“ z předávání Oskarů (stala se také nejsdílenější fotografií na sociálních sítích). Poněkud překvapivě je o „selfie” největší zájem na Filipínách, teprve poté ve Spojených Státech, Austrálii, Kanadě, Irsku, Velké Británii a Dánsku.

Pokud jde o vyhledávaná sousloví, stále vede „selfie obama” (související s nyní druhou nejsdílenější fotografií na světě) a samozřejmě kombinace „tumblr selfie” (Tumblr.com, blogovací služba, je proslulá například i použitím pro kolekce fotografií).

Zájem o slovo „selfie” v Česku vypadá prakticky stejně jako ve světě, březnový růst je nicméně prudší. Zajímavostí může být, že na Google je slovo „selfie” hledáno výrazně hodně, zatímco Seznam.cz pouze konstatuje, že denní hledanost je příliš nízká. V tom málu, co eviduje, je ale nejhledanější „co je selfie”.

„Internetové trendy a populární slova a výrazy ve vyhledávačích jsou samozřejmě zajímavé pro internetový marketing a tradičně platí, že případná cena reklamy cílící na silně trendová slova výrazně stoupá vlivem inzerentů, kteří chtějí zájem lidí využít ke konkrétnímu cílení,” komentuje tento trend z pohledu online marketingu Kateřina Holnová, výkonná ředitelka společnosti Effectix.com.

Co je to tedy selfie?

„Selfie“ je (například podle Wikipedie) typem autoportretní fotografie vyhotovené pomoci digitálního fotoaparátu nebo mobilního telefonu. Často jsou tyto fotografie spojovány se sociálními sítěmi a jsou většinou neformální a branné s pomocí telefonu drženého v ruce nebo proti zrcadlu. Typicky zahrnují pouze fotografujícího, ale také fotografujícího a kohokoliv, koho se podařilo zahrnout v okolí (skupinové „selfie“, označované i jako “ussies”).

Předpokládá se, že vůbec první „selfie“ byla fotografie Roberta Corneliuse z roku 1839. Pozdější selfie jsou otázkou použití fotoaparátu se samospouští  nebo použití zrcadla. Samotne slovo „selfie” se objevuje v roce 2002 na australském internetovém fóru. Do Austrálie ostatně lze vysledovat asi první nahrávání skupinových „selfie“ fotografií právě  na Internet.

Popularity se slovo „selfie“ dočkalo ale až prakticky v roce 2012. Magazín Time slovo zařadil mezi deset nejvíce nadužívaných slov roku a o rok později se dostalo do Oxfordského slovníku, aby na konci 2013 bylo prohlášeno dokonce slovem roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…