Era: S vysvědčením v kapse hurá na jarní prázdniny aneb nenechte se zaskočit

03.02.2013 10:50

Školáci už se stačili doma pochlubit pololetním vysvědčením, užili si prodloužený víkend a nyní se pomalu začínají těšit na týdenní jarní prázdniny. Ty jim podle jednotlivých krajů začínají 4. února a končí 17. března.

Era: S vysvědčením v kapse hurá na jarní prázdniny aneb nenechte se zaskočit
Foto: erasvet.cz
Popisek: Era

Už jste se s dětmi rozhodli, jak je letos strávíte? Pokud se chystáte jako řada českých domácností vyrazit na hory, pak se vám jistě bude hodit pár tipů, jak na nic podstatného nezapomenout a navíc být na zimní radovánky dokonale finančně připraveni.

1. Jarňáky jsou tady

Mezi nejoblíbenější způsoby, jak prožít jarní prázdniny, patří rodinná dovolená na horách. Podle online panelu značky Era se do lyžařských středisek chystají 3/4 Čechů, kteří zde plánují strávit alespoň pár dní. „Hory jsou prostě jistota a zároveň pozitivním potvrzením toho, že rodiče tráví volný čas se svými dětmi aktivně. Mezi nejoblíbenější činnosti patří klasické lyžování a běžkování. Na hory vůbec nejezdí pouhých 14 % dotazovaných,“ říká výkonný manažer Ery a Poštovní spořitelny Libor Svoboda. Jak z šetření vyplynulo, rodiče za jeden den utratí za permanentku a občerstvení v průměru 1 413 korun. Ve srovnání se zahraničními lyžařskými středisky je tato suma podstatně nižší.

Rada navíc: Na hory si nezapomeňte přibalit platební kartu. Můžete s ní zaplatit vyšší výdaje typu ubytování nebo permanentka na vlek. Nemusíte tak u sebe nosit větší obnos hotovosti a navíc je úhrada plateb kartou levnější a v případě bezkontaktních karet i rychlejší.     

2. Kam vyrazit na hory

Obsazenost českých hor kvůli začínajícím jarním prázdninám každým dnem roste. Nemusíte se ale strachovat, volné kapacity ještě jsou. Nejznámější česká střediska jsou totiž zaplněná zhruba z poloviny. Ale to se může v dohledné době změnit. „Společně s námi začínají prázdniny v Polsku a Německu. Na konci února se přidají i Holanďané. Proto se dá očekávat, že kapacita českých hor bude brzy naplněna, a tak by si lidé měli raději se zamluvením ubytování pospíšit,“ varuje Libor Svoboda. Potvrzují to i statistická data ČSÚ, ze kterých vyplývá, že v prvním čtvrtletí loňského roku vzrostl počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních meziročně o téměř 9 % na 7,7 milionu. Počet zahraničních návštěvníků se dokonce zvýšil o celých 13 %.

Rada navíc: Pokud se rozhodnete pro dovolenou v zahraničí, pak počítejte vedle vyšších nákladů za dopravu i s téměř dvojnásobnou cenou za skipasy.

3. Mami, jedeme na lyžák

Také vaše dítě přišlo domů s tím, že se jeho ročník chystá na lyžařský výcvik a protože jedou všichni, tak tam nesmí chybět? Nejprve si dobře zjistěte, kolik zájezd bude stát. Obvykle se platí ve formě dvou splátek. Důležité je ověřit, zda výsledná částka obsahuje vedle ubytování také dopravu a stravu. Druhý nemalý výdaj představuje permanentka na vlek. „Často se může pohybovat i kolem 2 000 korun za týden. Z nedávného průzkumu vyplynulo, že rodiny, jejichž dítě se v posledních 5 letech účastnilo školního lyžařského výcviku, průměrně zaplatily 3 660 Kč,“ doplňuje Libor Svoboda. Pokud zjistíte, že požadovaná suma je velkou zátěží do vašeho rodinného rozpočtu a nemůžete si ji proto dovolit, nezoufejte. Můžete totiž podle ministerstva práce a sociálních věcí sami požádat o příspěvek místní radnici. Buď se bude jednat o jednorázovou peněžitou dávku, nebo žádost z důvodů sociální potřebnosti. Výše příspěvku závisí na nezbytných nákladech a celkové finanční situaci rodiny. Pokud už vám nezbudou peníze na kapesné, pak můžete děti motivovat, aby si na svou útratu na horách naspořily z pravidelného kapesného. 

Rada navíc: Pokud děti dostaly za dobré známky v pololetí finanční odměnu, pak se hodí nejen do kasičky, ale i na osobní Era účet s výhodami pro mladé už od deseti let.

4. Nezbytná výbava

Rodiče školáků se shodují, že jednoznačně nejnákladnější sporty jsou zimní druhy sportů a to právě kvůli jejich nákladnému vybavení. „Zhruba polovina domácností svým dětem kupuje novou výbavu nebo je dostává od známých s odrostlejšími dětmi. 37 % kupuje jen část a zbylé věci si vypůjčí a pouze 14 % si vypůjčí celou výbavu,“ komentuje Libor Svoboda.  Přitom na začátku může vypůjčená výbava ušetřit rodině až desetitisíce. Rodiče totiž dopředu nikdy neví, zda bude dítě tento druh sportu bavit. Náklady na půjčení celého lyžařského setu (lyže, boty, hůlky) se na týden pohybují zhruba kolem 1 000 korun. Totéž platí pro případ, kdy koupíte lyže v bazaru. Cena setu nepřesáhne 2 000 korun. Co ovšem musíte koupit nové, je kvalitní funkční oblečení včetně nepromokavých rukavic a čepice.

Rada navíc: Pokud se rozhodnete pro nákup nového vybavení, pak se vyplatí využít povánočních nebo sezónních slevových akcí.

5. Bezpečnost především

Ještě před tím, než se vydáte na lyže, ujistěte se, že jste nezapomněli celé rodině přibalit přilby. Půjčovné stojí v řádu desetikoruny, novou helmu seženete kolem 1 000 korun. „V Čechách používá ochrannou helmu jen něco kolem poloviny lyžařů. Zhruba čtvrtina si ji nikdy nenasadila,“ varuje Libor Svoboda. Kromě helmy byste neměli zapomenout ani na ochranu očí, protože UV záření na horách je mnohem vyšší než například u moře. Proto se bez kvalitních slunečních brýlí, jejichž obruby jsou prohnuté a těsně přiléhají k obličeji, neobejdete. Takové brýle pořídíte již od 500 korun. Kvalitní značkové vás vyjdou okolo 3 000 korun. Můžete do nich nechat vsadit i dioptrická skla. Pro dospělé jsou vhodné i kontaktní čočky s UV filtrem.

Rada navíc: Před první jízdou poučte své děti o pravidlech „provozu“ na sjezdovce. Předejdete tak možným úrazům. Desatero pravidel Mezinárodní lyžařské federace najdete například na stránkách Českého svazu tělesné výchovy www.cstv.cz.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…