Europoslanci žádají svižný Brexit pro ukončení nejistoty a hlubší reformu EU

29.06.2016 11:52

Evropský parlament schválil na mimořádném úterním plenárním zasedání usnesení, ve kterém říká, že Velká Británie musí zcela a plně respektovat přání většiny jejích obyvatel a co nejdříve oficiálně oznámit vystoupení z EU ještě před tím, než můžou být zahájena jednání o nových vztazích mezi VB a EU. Poslanci taktéž zdůrazňují naléhavost reforem, které by zajistily, že EU směřuje k očekávání jejích občanů.

Europoslanci žádají svižný Brexit pro ukončení nejistoty a hlubší reformu EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský parlament

Po setkání předsedů politických skupin Evropského parlamentu, předsedy Evropské komise Jeana Claude Junckera a zástupkyně Rady EU, nizozemské ministryně Jeanine Hennis-Plasschaert, hlasovali europoslanci o usnesení k výsledkům britského referenda ze dne 23. června. Text byl přijat 395 hlasy, proti bylo 200 poslanců a 71 poslanců se zdrželo hlasování.

Evropský parlament vyzývá britskou vládu, aby respektovala demokratické rozhodnutí britských občanů a jednotně a rychle přistoupila k proceduře vystoupení, tj. aktivaci článku 50 evropské smlouvy a začala vyjednávání o vystoupení co nejdříve.

Za účelem odstranění nejistoty pro obě se strany a zajištění integrity Evropské unie, by měl britský premiér oznámit skutečnosti plynoucí z referenda na jednání Evropské rady, které se koná ve dnech 28. a 29. června.

Poslanci připomínají, že dle Smluv o EU je souhlas Evropského parlamentu nutný k dohodě o odstoupení od Smlouvy a vybudování případných budoucích vztahů a že musí být Evropský parlament plně zapojen ve všech fázích vyjednávání.

Zrušení britského předsednictví Radě EU v roce 2017

Evropský parlament taktéž vyzývá Radu EU, aby změnila pořadí předsednictví za účelem ochrany řízení každodenního chodu EU bez ohledu na vystoupení Velké Británie z EU. Velká Británie měla vést předsednictví Radě EU v druhé polovině roku 2017. Parlament taktéž změní jeho vnitřní rozdělení míst a portfolií, aby byla dodržena vůle občanů VB k vystoupení z EU.

Budoucnost EU 

Poslanci trvají na tom, že současné výzvy vyžadují reformu, aby se Unie stala lepší a demokratičtější a dodala to, co občané očekávají. "Zatímco některé členské státy se mohou rozhodnout pro integraci pomaleji, nebo v menší míře, musí se jádro EU posílit a vyhnout se à la carte řešením“, uvádí text.

Zdroj: Evropský parlament, europarl.europa.eu, tiskové oddělení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

10:04 MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páte…